Suroviny
9 porcí
- 3/4 hrníčku nastrouhané cukety (cca 350 g)
- 2 lžíce medu nebo jiného sladidla
- 1/2 hrníčku arašídového másla pokojové teploty (asi 2 vrchovaté lžíce)
- 1/2 rozšlehaného vajíčka
- 2 lžíce nepraženého kakaa – prosátého (ale nemusí být, pokud ho nemáte, tak ho vynechte; je to pro temnější barvu a více čokoládovou chuť Brownies)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- špetku kardamonu
- špetku soli
- 1/2 hrníčku nalámané a rozpuštěné kvalitní čokolády (cca 70 g), ale klidně si přidejte i víc
- hrst lískových ořechů, nahrubo pokrájených
Postup přípravy receptu
-
Cuketové brownies s arašídovým máslem jsou fakt rychlovka.
-
Rozehřejte si troubu na 190°C (já už ji rozhřátou měla od pečení chleba).
-
Pekáček nebo jinou vhodnou pečicí nádobu o velikosti zhruba 20 x 20 cm vyložte pečícím papírem.
-
Pokud by vám tam papír nechtěl držet, tak ho zespoda namočte pod vodovodem a rukama hezky přitlače do pekáčku – jde to mnohem lépe.
-
Jestli máte mladou cuketu, tak ji jen očistěte a ani nemusíte loupat. Pokud je cuketa starší, je lépe ji oloupat.
-
Nastrouhejte ji do mísy, přidejte med, měkké arašídové máslo (aby bylo hodně změklé, ponořte na chvilku sklenku buď do horké vody nebo ji ohřejte na 30 vteřin v mikrovlnce; mnohem lépe se pak s ním pracuje), půlku vidličkou rozšlehaného vajíčka, vanilku, sodu, skořici (kdo má tak i kardamon a kakaový prášek) a sůl.
-
Rozehřejte si čokoládu ve vodní lázni a přilejte ke směsi.
-
Vylijte k ostatním ingrediencím a dobře promíchejte.
-
Já jsem nakonec neodolala pokušení a do tekutého těsta jsem pokrájela hrst lískových oříšků a to bylo ONO!
-
Cuketové brownies s arašídovým máslem dostaly neskutečné grády! Ořechy se nádherně vyjímají v temné čokoládové hmotě…
-
Nakonec vlijte do pečící nádoby vyložené pečícím papírem a dejte péct na prostřední mřížku na cca 25 minut.
-
Tady funguje krásně test se špejlí: pokud vám vyjde z těsta suchá, máte upečeno.
-
Po vytažení z trouby brownies nadzvedněte i s pečicím papírem a nechte vystydnout na mřížce.
-
Během pečení se kuchyní začnou linout neskutečně lahodné vůně arašídů, čokolády, vanilky a skořice. Naprosté blaho! Ale pozor, ať brownies nepřepečete. To je na brownies to záludné. Mají být měkké, vlhká vnitřní střídka, vůbec nemají být nadýchané. Zůstanou krásně vláčné i po dobu několika dnů, pokud je zrovna nestrčíte do lednice ztuhnout. Pokud je vás víc než dva lidé, tak doporučím rovnou udělat dvojitou dávku z celé cukety na dva pekáčky 🙂 Mrkněte ke mně na www.korenizivota.com na další inspiraci. Dobrou chuť přeji!