Cuketové brownies s arašídovým máslem bez mouky

67
- reklama -

Suroviny
9 porcí

3/4 hrníčku nastrouhané cukety (cca 350 g)
2 lžíce medu nebo jiného sladidla
1/2 hrníčku arašídového másla pokojové teploty (asi 2 vrchovaté lžíce)
1/2 rozšlehaného vajíčka
2 lžíce nepraženého kakaa – prosátého (ale nemusí být, pokud ho nemáte, tak ho vynechte; je to pro temnější barvu a více čokoládovou chuť Brownies)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice
špetku kardamonu
špetku soli
1/2 hrníčku nalámané a rozpuštěné kvalitní čokolády (cca 70 g), ale klidně si přidejte i víc
hrst lískových ořechů, nahrubo pokrájených

Postup přípravy receptu

  1. Cuketové brownies s arašídovým máslem jsou fakt rychlovka.


    Zobrazit celý recept

  2. Rozehřejte si troubu na 190°C (já už ji rozhřátou měla od pečení chleba).

  3. Pekáček nebo jinou vhodnou pečicí nádobu o velikosti zhruba 20 x 20 cm vyložte pečícím papírem.

  4. Pokud by vám tam papír nechtěl držet, tak ho zespoda namočte pod vodovodem a rukama hezky přitlače do pekáčku – jde to mnohem lépe.

  5. Jestli máte mladou cuketu, tak ji jen očistěte a ani nemusíte loupat. Pokud je cuketa starší, je lépe ji oloupat.

  6. Nastrouhejte ji do mísy, přidejte med, měkké arašídové máslo (aby bylo hodně změklé, ponořte na chvilku sklenku buď do horké vody nebo ji ohřejte na 30 vteřin v mikrovlnce; mnohem lépe se pak s ním pracuje), půlku vidličkou rozšlehaného vajíčka, vanilku, sodu, skořici (kdo má tak i kardamon a kakaový prášek) a sůl.

  7. Rozehřejte si čokoládu ve vodní lázni a přilejte ke směsi.

  8. Vylijte k ostatním ingrediencím a dobře promíchejte.

  9. Já jsem nakonec neodolala pokušení a do tekutého těsta jsem pokrájela hrst lískových oříšků a to bylo ONO!

  10. Cuketové brownies s arašídovým máslem dostaly neskutečné grády! Ořechy se nádherně vyjímají v temné čokoládové hmotě…

  11. Nakonec vlijte do pečící nádoby vyložené pečícím papírem a dejte péct na prostřední mřížku na cca 25 minut.

  12. Tady funguje krásně test se špejlí: pokud vám vyjde z těsta suchá, máte upečeno.

  13. Po vytažení z trouby brownies nadzvedněte i s pečicím papírem a nechte vystydnout na mřížce.

  14. Během pečení se kuchyní začnou linout neskutečně lahodné vůně arašídů, čokolády, vanilky a skořice. Naprosté blaho! Ale pozor, ať brownies nepřepečete. To je na brownies to záludné. Mají být měkké, vlhká vnitřní střídka, vůbec nemají být nadýchané. Zůstanou krásně vláčné i po dobu několika dnů, pokud je zrovna nestrčíte do lednice ztuhnout. Pokud je vás víc než dva lidé, tak doporučím rovnou udělat dvojitou dávku z celé cukety na dva pekáčky 🙂 Mrkněte ke mně na www.korenizivota.com na další inspiraci. Dobrou chuť přeji!