Suroviny
- 2 malé cukety
- 4 – 5 stroužků česneku
- pórek
- 1/3 pastiňáku
- 1 menší batát
- máslo
- quinoa – množství podle požadované hustoty polévky
- sůl / solčanka podle chuti
- petržel nať
Postup přípravy receptu
-
Pórek nakrájíme na půlkolečka, česnek nasekáme nadrobno. Cuketu, pastiňák a batát nakrájíme na kousky. Petrželkovou nať nakrájíme nebo vezmeme již nakrájenou z mražáku.
-
V kastrolu rozpustíme máslo a prudce na něm orestujeme pórek. přidáme česnek a necháme jen zavonět.
-
Vsypeme cuketu a několik minut ji necháme restovat, přitom mícháme. Cuketa trochu pustí vodu.
-
Přidáme pastiňák a batát, promícháme, zaljeme vodou a vaříme do změknutí veškeré zeleniny.
-
Když je zelenina měkká, rozmixujeme ponorným mixérem tak, aby to nebyla hladká kaše, ale aby tam zůstaly i malé kousky.
-
Osolíme a případně dodáme solčanku – podle chuti.
-
Vsypeme quinou a necháme vřít, než je quinoa uvařená. Přidáme trošku nasekané petrželky.
-
Podle potřeby můžeme ještě dochutit.
Poznámka od kuchařky
Batát a pastiňák jsou sice tvrdší než cuketa, ale to nevadí, zelenina se bude mixovat, takže cuketa klidně může být rozvařenější.
Vynikající polévka, celkem rychlá.
Množství quinoi záměrně neuvádím – záleží na tom, jek kdo chce mít polévku hustou – je lepší přisypat trochu a případně ještě přidat, než aby se stalo, že by za pár hodin polévka zhoustla tak, že by v ní mohla stát lžíce.