Cuketová polévka s batátem a quinoou

43
- reklama -

Suroviny

2 malé cukety
4 – 5 stroužků česneku
pórek
1/3 pastiňáku
1 menší batát
máslo
quinoa – množství podle požadované hustoty polévky
sůl / solčanka podle chuti
petržel nať

Postup přípravy receptu

  1. Pórek nakrájíme na půlkolečka, česnek nasekáme nadrobno. Cuketu, pastiňák a batát nakrájíme na kousky. Petrželkovou nať nakrájíme nebo vezmeme již nakrájenou z mražáku.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolu rozpustíme máslo a prudce na něm orestujeme pórek. přidáme česnek a necháme jen zavonět.

  3. Vsypeme cuketu a několik minut ji necháme restovat, přitom mícháme. Cuketa trochu pustí vodu.

  4. Přidáme pastiňák a batát, promícháme, zaljeme vodou a vaříme do změknutí veškeré zeleniny.

  5. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ponorným mixérem tak, aby to nebyla hladká kaše, ale aby tam zůstaly i malé kousky.

  6. Osolíme a případně dodáme solčanku – podle chuti.

  7. Vsypeme quinou a necháme vřít, než je quinoa uvařená. Přidáme trošku nasekané petrželky.

  8. Podle potřeby můžeme ještě dochutit.

Poznámka od kuchařky

Batát a pastiňák jsou sice tvrdší než cuketa, ale to nevadí, zelenina se bude mixovat, takže cuketa klidně může být rozvařenější.

Vynikající polévka, celkem rychlá.

Množství quinoi záměrně neuvádím – záleží na tom, jek kdo chce mít polévku hustou – je lepší přisypat trochu a případně ještě přidat, než aby se stalo, že by za pár hodin polévka zhoustla tak, že by v ní mohla stát lžíce.