Suroviny
4 porce
- 400 g Cuketa mladá
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky kmín celý
- 100 g anglická slanina krájená
- 2 bujon zeleninový
- 600 ml zeleninový vývar
- 1/2 KL kurkuma
- 200 ml smetana
- 3 lžíce mouka hladká
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Slaninu si nakrájíme na centimetrové proužky, cuketu (neoloupanou) na asi 3 mm kolečka, cibuli na tenká půlkolečka a česnek na plátky.
-
Vyšší hrnec na polévku si rozehřejeme, přidáme polovinu nakrájené slaniny a necháme jí rozpustit. Když se začne opékat,přidáme pokrájenou cibuli a česnek a restujeme do sklovata. Pak přidáme cuketu s kmínem a lehce jí orestujeme. Přisypeme kurkumu, zlehka promícháme (pozor na zhořknutí) a vše podlijeme horkým vývarem. Necháme dojít k varu a zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Pozor smetana nesmí být ledová, jinak by se mohla srazit! Jemně osolíme a necháme 15 – 20 minut pomalu provářet. Před koncem ještě dle chuti dosolíme. Cuketa by v polévce neměla být rozvařená, ale krásně na skus.
-
Na malé pánvi si necháme rozpustit zbytek slaniny a necháme ji škvařit dokřupava.
-
Hotovou polévku na talíři zdobíme vyškvařenou slaninou a zelenou cibulkou. Polévka má jemnou chuť, příjemně zasytí a je krásně voňavá po slanině.
-
Polévku lze uvařit i bez slaniny – na základ pod cibuli a česnek použijeme 2 lžíce olivového oleje a pak vše dle výše popsaného receptu. Tuhle variantu jsem také měla a i ona je výborná.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem chtěla dělat cuketovou polévku od Maris,ale rýže pro tyto účely připravenou jsem použila pro něco jiného a tak jsem zapátrala na netu a padl mi do oka recept z Pro ženy.cz http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/pol….Ráda se tam občas vydávám pro inspiraci.