Cuketová omáčka na špagety II

109
- reklama -

Suroviny

1 větší cuketa
1 cibule
olej
1 kostka zeleninového vývaru
190 g velký rajčatový protlak
2 lžíce dobrého sladkého kečupu
200 ml smetany (dala jsem sojovou)
2 lžíce instantní jíšky (nebo hladké mouky)
cukr
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme cuketu. Pokud je starší s tuhou slupkou, oloupeme ji, překrojíme a vydlabeme semínka. Poté ji nakrájíme na drobné kostičky (cca 1×1 cm). Mladé cuketky stačí jen omýt a nakrájet.

  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozpáleném oleji do zesklovatění. Přidáme kostičky cukety, podlijeme 2 dcl vývaru (stačí připravit z kostky), osolíme a opepříme a dusíme pod pokličkou asi 7-10 minut.

  3. Poté vmícháme rajčatový protlak, kečup a smetanu. Zahustíme instantní jíškou nebo hladkou moukou (tu můžeme předem rozmíchat ve smetaně). Dochutíme cukrem, solí a pepřem.

Poznámka od kuchařky

Tuto omáčku jsem vařila v obměně bez lepku a mléka – použila jsem sojovou smetanu a na zahuštění bezlepkovou mouku. Servírovala jsem s bezlepkovými špagetami, ozdobené čerstvými bylinkami.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.