Suroviny
- 2 střední cukety
- 2 krátké franc bagety nebo 4 rohlíky
- z předešlého dne
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 vejce
- uzené maso
- /zde obraná uvařená žebra/
- 20 dkg uzeného prorostlého bůčku
- 250 g eidamu nebo goudy
- 1 PL oleje nebo kousek sádla
- sůl, mletý bílý pepř
- kmín, čerstvá nebo sušená majoránka
- 1 prášek do pečiva, v případě, že neděláme z bílků sníh
- 3 PL bramb. kaše v prášku /nemusí být, ale za vyzkoušení to stojí/
Postup přípravy receptu
-
Cukety omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme střed a na hrubším struhadle i se slupkou nastrouháme, slupka nesmí být tvrdá. Nesolíme, ale necháme na cedníku vypotit. Bagety nebo rohlíky z předešlého dne nakrájíme na kostičky, asi jako do knedlíků, možno i o trošku větší.
-
Do mísy klepneme 4 vejce, kdo se rozhodne ušlehat z bílků sníh, tak dá jen žloutky. Přidáme česnek, kmín, pepř a majoránku. Na pánvi na oleji nebo sádle rozškvaříme na kostičky nakrájený bůček a na něm pak dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli. Necháme trochu zchladnout. Mezitím nakrájíme ještě uzené maso a sýr. Kdo nemá uzené, nahradí uzeninou.
-
Nyní vše v míse promícháme. Pečivo na kostičky a sníh z bílků přidáme nakonec. Na velký plech dáme papír na pečení a všechnu hmotu na něj rovnoměrně rozetřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. do zezlátnutí, ke konci pečení, asi 15 minut před dopečením zapneme jen spodní ohřev.
Poznámka od kuchařky
Základní suroviny jsou téměř totožné jako u klasického cukeťáku, ale do tohoto nedáváme žádnou mouku, krupici, strouhanku, ani olej., kromě té 1 PL. Vždy jsem cuketu nejdříve solila, ale pak jsem měla problém odhadnout, kolik soli se v ní po vypocení udrželo, proto nyní předem nesolím. Pokud nebudete dělat z bílků sníh, dejte kypřící prášek. Občas do cukeťáku strouhám i brambory, dnes jsem nedávala, je to jen samotná cuketa. Ale přestože i po vypocení se mi zdá masa řidší, dávám tam ty nakrájené rohlíky, které tekutinu nasáknou a ještě jídlo nakypří, takže to připomíná trochu velikonoční nádivku. A protože dost často experimentuji, tak dnes poprvé mě napadlo přidat tam ještě sypkou bramborovou kaši. Mám ji doma jen pro strýčka „Příhodu“, nebo stav nouze, kdy času se nedostává, ale tento pokus vyšel. Cukeťák je velmi jemný, vláčný a hlavně dobrý, kdo chcete, vyzkoušejte též. 🙂
Tato dávka je na velký plech.
P.S. Dnes jsem 2 cukety zpracovala, dalších 6 vyrostlo, asi už je budeme strouhat slepicím 🙂