Suroviny
- Kynuté těsto:
- 1/2 kostky droždí
- 20 dkg polohrubé mouky
- 30 dkg hladké mouky
- 2 žloutky
- 1/4 l vlažného mléka
- 10 dkg cukru moučky
- špetka soli
- 10 dkg sádla
- 1 lžíce rumu
- Tvarohová náplň:
- 1 tvaroh
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 PL moučkového cukru
- rozinky
- Švestková náplň:
- 1/4 kg povidel
- trocha rumu
- 1 lžička skořice
- Maková náplň:
- 7 dkg máku
- 1,5 dcl mléka
- 4 dkg cukru
- 1 dkg másla
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto: Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, 1 PL mouky a necháme kvásek vzejít.
-
Mezi tím si připravíme zbytek těsta: všechny přísady si připravíme do mísy a ve zbytku mléka rozpustíme sádlo a rozmícháme žloutky.
-
Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme ho a vypracujeme těsto. Můžeme použít hnětač, ale dostatečně dlouho, až se opravdu těsto odlepuje od stěn. Pak ho posypeme trochou mouky a necháme hodinu kynout.
-
Pokud máme domácí pekárnu, lze těsto zadělat bezpracně v ní.
-
Než nám těsto vykyne, připravím si všechny náplně. Tvarohovou náplň uděláme smícháním všech surovin dohromady a na závěr přidáme rozinky. Švestková povidla rozmícháme se lžící rumu a skořicí. Makovou náplň připravíme, tak, že namletý mák podlijeme mlékem a chvíli povaříme. Pak přidáme cukr a tuk.
-
Na pomoučněném vále (nebo přímo ve vyšším pekáči) si rozválíme asi 2/3 těsta.
-
Třetinu těsta si dáme stranou na mřížku.
-
Rozválené těsto přendáme na pekáč a ze zbylého kousku si vyválíme dlouhé válečky a tvoříme mřížku. Necháme znovu kynout asi 20 minut.
-
Poté naplníme jednotlivé čtverečky střídavě náplněmi.
-
Okraje těsta a mřížku potřeme vajíčkem a dáme péci na 180°C asi tak na 40 minut.