
Suroviny
3 porce
- 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
- Bertolli s máslem a olivovým olejem
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 větší šalotka
- 2 hrsti hlívy (lišek, hnědých žampionů)
- 50 ml suchého červeného vína
- ocet aceto balsamico
- 200 g ricotty
- 1 stroužek česneku
- 2 – 3 větvičky tymiánu
- lanýžový olej
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Bagetu pokrájejte diagonálně a jednotlivé plátky opečte v troubě nebo na rozehřátém grilu na pánvi, dokud nezezlátnou. Dejte stranou.
-
Mezitím připravte na menší kusy houby. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno pokrájenou šalotku. Po 2 minutách přihoďte houby a opékejte, dokud se voda z hub nevypaří a houby se nezačnou lehce přichytávat k pánvičce (asi další 3 až 5 minuty). Přilijte víno a zastříkněte balzamikovým octem. Nechte odpařit, přidejte mořskou sůl a čerstvě namletý pepř.
-
Do ricotty vmíchejte podrcený a jemně nakrájený stroužek česneku, v prstech promnuté tymiánové lístky a kapku lanýžového oleje.
-
Plátky bagety potřete Bertolli s máslem a olivovým olejem, navrstvěte libovolně tymiánovou riccotu a houby s šalotkou. Hotové crostini ihned podávejte.
Poznámka od kuchařky
Crostini jsou skvělý způsob, jak využít i starší pečivo.









