Crostini gravlax – lososové minichlebíčky

70
- reklama -

Suroviny

500 g čerstvého lososa
100 g soli
80 g cukru
kůra z půlky citronu
1/4 lžičky pepře
3 lžíce nasekaného kopru
Křenový krém:
200 g lučiny
1 lžíce majonézy
1 lžíce zakysané smetany
1 lžička čerstvého strouhaného křenu
1 lžička nasekaného kopru nebo petrželky
sůl
pár kapek šťávy z citronu
bageta + olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na lososa smícháme. Připravíme krabičku velkou přibližně jako losos. Vysteleme ji větším kusem potravinové fólie. Naspod nasypeme solnou směs jen tak, aby pokryla dno.


    Zobrazit celý recept

  2. Lososa omyjeme, případně pinzetou odstraníme kosti a dobře osušíme. Položíme do krabičky kůží dolů a zasypeme zbytkem směsi. Pevně zabalíme do fólie a zatížíme. Dáme do lednice na 24 hodin.

  3. Druhý den lososa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme na velmi tenké plátky. Bagetu nakrájíme, pokapeme olejem, lehce osolíme a necháme zapéct v troubě dozlatova.

  4. Z lučiny, majonézy, smetany, křenu a kopru zamícháme lehký krém. Vychladlé kousky potřeme krémem. Poklademe plátky lososa, přizdobíme nakrájenou zeleninou, kousky citronu a snítkou kopru.