- reklama -
Suroviny
- 500 g čerstvého lososa
- 100 g soli
- 80 g cukru
- kůra z půlky citronu
- 1/4 lžičky pepře
- 3 lžíce nasekaného kopru
- Křenový krém:
- 200 g lučiny
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička čerstvého strouhaného křenu
- 1 lžička nasekaného kopru nebo petrželky
- sůl
- pár kapek šťávy z citronu
- bageta + olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na lososa smícháme. Připravíme krabičku velkou přibližně jako losos. Vysteleme ji větším kusem potravinové fólie. Naspod nasypeme solnou směs jen tak, aby pokryla dno.
-
Lososa omyjeme, případně pinzetou odstraníme kosti a dobře osušíme. Položíme do krabičky kůží dolů a zasypeme zbytkem směsi. Pevně zabalíme do fólie a zatížíme. Dáme do lednice na 24 hodin.
-
Druhý den lososa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme na velmi tenké plátky. Bagetu nakrájíme, pokapeme olejem, lehce osolíme a necháme zapéct v troubě dozlatova.
-
Z lučiny, majonézy, smetany, křenu a kopru zamícháme lehký krém. Vychladlé kousky potřeme krémem. Poklademe plátky lososa, přizdobíme nakrájenou zeleninou, kousky citronu a snítkou kopru.
Kuchařka: mika59