Suroviny
3-4 porce
- 250 g kuřecích jater
- 1 malá cibule
- 6 ks ančoviček
- 1 dcl bílého vína
- 1 šálek vývaru
- 1 lžíce kaparů v octě
- 1 lžíce olej extra virgin
- 8 plátků bagety
- česnek
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce s olivovým olejem dáme cibulku nakrájenou najemno, lžíci kaparů, ančovičky a necháme chvíli restovat.
-
Přidáme pokrájená játra, zalijeme vínem a podusíme.
-
Když jsou játra opečená (tak, aby po rozříznutí byla uprostřed červená), odstavíme z ohně a rozmixujeme na patté – pěnu.
-
Veku si opečeme, očesnekujeme, potřeme pěnou a ozdobíme cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Crostini s kuřecími játry, jsou klasickým předkrmem v toskánské kuchyni. Crostini di fegato se připravuje téměř v každé rodině na miliony způsobů a každá rodina je přesvědčená, že právě její recept je ten jediný správný. Vždyť i veronské rody Monteků a Capuletů byly původem z Toskánska. A jejich odvěká zášť se týkala právě receptů na Crostini di fegato. Montekové nikdy neodpustili Capuletům šalvěj, kterou tito do Crostini di fegato přidávali. Romeo si nemohl vzít Julii jen proto, že žádný Montek by při svatební hostině šalvěj v Crostini di fegato nepozřel.
V každém případě, hlavní složkou jsou kuřecí játra. Dále můžete přidat cibuli, řapíkatý celer, mrkev a petržel. Buon appetito!