Suroviny
24 porcí
- 670 g hladké mouky
- 42 g kvasnic (1 kostka)
- 100 ml mléka
- 170 ml vody
- 2 vejce
- 65 g cukr krupice
- sůl
- 300 g másla
- 50 g mandlových lupínků na posypání
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, kvasnice, 1 vejce, mléko, vlažnou vodu a vypracujeme polotuhé těsto.
-
Vyválíme na obdélník 40×20 a poklademe po celé ploše plátky másla. Nejlépe máslo „naškrábeme“ škrabkou na brambory. Pak těsto přeložíme tak, že máslo uzavřeme uvnitř. Rozválíme těsto tak, aby máslo těsto neprotrhlo a necháme přikryté 10 minut kynout. Pak znovu přeložíme a rozválíme, znovu necháme 10 minut kynout a pak ještě jednou celé zopakujeme (celkem 3x překládáme a necháme kynout). Pak znovu přeložíme a rozválíme a necháme kynout 30 min, až těsto zdvojnásobí svou velikost. Pak těsto znovu rozválíme na obdélník 30×60 cm, rozkrájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky a stočíme do rohlíků.
-
Croissanty přeložíme na moukou vysypaný plech nebo pečicí papír a necháme je na něm alespoň hodinu znovu kynout.
-
Pak je potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 – 15 min dozlatova.
Poznámka od kuchařky
S těstem se lépe pracuje, když si ho rozdělíme na 2 díly.
Můžeme plnit čokoládou na vaření, marmeládou nebo studeným vanilkovým pudinkem. Také je možné před posledním přeložením posypat těsto rozinkami a do těsta zaválet.