Croissanty s mandlemi

53
- reklama -

Suroviny
24 porcí

670 g hladké mouky
42 g kvasnic (1 kostka)
100 ml mléka
170 ml vody
2 vejce
65 g cukr krupice
sůl
300 g másla
50 g mandlových lupínků na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, kvasnice, 1 vejce, mléko, vlažnou vodu a vypracujeme polotuhé těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Vyválíme na obdélník 40×20 a poklademe po celé ploše plátky másla. Nejlépe máslo „naškrábeme“ škrabkou na brambory. Pak těsto přeložíme tak, že máslo uzavřeme uvnitř. Rozválíme těsto tak, aby máslo těsto neprotrhlo a necháme přikryté 10 minut kynout. Pak znovu přeložíme a rozválíme, znovu necháme 10 minut kynout a pak ještě jednou celé zopakujeme (celkem 3x překládáme a necháme kynout). Pak znovu přeložíme a rozválíme a necháme kynout 30 min, až těsto zdvojnásobí svou velikost. Pak těsto znovu rozválíme na obdélník 30×60 cm, rozkrájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky a stočíme do rohlíků.

  3. Croissanty přeložíme na moukou vysypaný plech nebo pečicí papír a necháme je na něm alespoň hodinu znovu kynout.

  4. Pak je potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 – 15 min dozlatova.

Poznámka od kuchařky

S těstem se lépe pracuje, když si ho rozdělíme na 2 díly.

Můžeme plnit čokoládou na vaření, marmeládou nebo studeným vanilkovým pudinkem. Také je možné před posledním přeložením posypat těsto rozinkami a do těsta zaválet.