Cous cous s lososem

38
- reklama -

Suroviny
3 porce

250 g cous cous
olivový olej
100 g pršutu
sušené brusinky
oregano
meduňka
majoránka
máta
tymián
máslo
pepř
sůl
500 g lososa filety
vývar
2 pomeranče
citronová šťáva
2 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy vsypeme cous cous, zalijeme horkým vývarem, vidličkou mícháme, až se vsákne, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Měl by být na skus kyprý a a trochu mokrý.


    Zobrazit celý recept

  2. Přimícháme brusinky, bylinky, trochu na jemné proužky pomerančové kúry, opepřit, osolit a promícháme.

  3. Pekáč vymažeme olejem, dáme vrstvu cous cousu, natrhané kousky pršutu, vrstvu cous cousu, povrch uhladíme, přelijeme šťávou z pomerančů.

  4. Na povrch poklademe lupínky másla a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Až je povrch zlatý, je hotovo.

  5. Na talíři můžeme zdobit najemno nakrájenou mátou, nebo směsí bylinek, nebo přizdobit pomeranči.

Poznámka od kuchařky

Filety lososa ostrým nožem na třech místech nakrojíme kůžičku, osolíme – i v zářezech, pokapeme citronovou ěťávou.

Do pánve dáme trochu olivového oleje, kůžičkou dolů osušené filety lososa , chvilku smažíme, pak přidáme máslo a lososa obrátíme, přidáme 2 stroužky neloupaného, nožem nakřápnutého česneku, větvičku tymiánu a dusíme za občasného otočení doměkka.