Suroviny
3 porce
- 250 g cous cous
- olivový olej
- 100 g pršutu
- sušené brusinky
- oregano
- meduňka
- majoránka
- máta
- tymián
- máslo
- pepř
- sůl
- 500 g lososa filety
- vývar
- 2 pomeranče
- citronová šťáva
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy vsypeme cous cous, zalijeme horkým vývarem, vidličkou mícháme, až se vsákne, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Měl by být na skus kyprý a a trochu mokrý.
-
Přimícháme brusinky, bylinky, trochu na jemné proužky pomerančové kúry, opepřit, osolit a promícháme.
-
Pekáč vymažeme olejem, dáme vrstvu cous cousu, natrhané kousky pršutu, vrstvu cous cousu, povrch uhladíme, přelijeme šťávou z pomerančů.
-
Na povrch poklademe lupínky másla a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Až je povrch zlatý, je hotovo.
-
Na talíři můžeme zdobit najemno nakrájenou mátou, nebo směsí bylinek, nebo přizdobit pomeranči.
Poznámka od kuchařky
Filety lososa ostrým nožem na třech místech nakrojíme kůžičku, osolíme – i v zářezech, pokapeme citronovou ěťávou.
Do pánve dáme trochu olivového oleje, kůžičkou dolů osušené filety lososa , chvilku smažíme, pak přidáme máslo a lososa obrátíme, přidáme 2 stroužky neloupaného, nožem nakřápnutého česneku, větvičku tymiánu a dusíme za občasného otočení doměkka.