
Suroviny
5 porcí
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g sádla
- sůl
- 50 ml studené vody
- 1 žloutek
- Náplň:
- 300 g hovězího masa (měla jsem mleté)
- 1 střední cibule
- 4 střední brambory
- 1 menší tuřín (nebo menší kedlubna nebo asi 10 cm bílé ředkve)
- 2 pl worcesterové omáčky
- sůl, pepř
- 1 kl sušeného česneku
- 3 pl oleje na osmažení cibule a masa
- Dále:
- mouka na podsypání těsta
- bílek + trocha mléka na potření těsta
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme křehké těsto. Smícháme mouku se solí, přidáme žloutek a nakrájené máslo a sádlo. Zalijeme vodou, důležité je, aby byla studená. Vypracujeme rychle (aby se nehřálo od rukou) pružné těsto, které necháme odležet aspoň 3 hodiny v lednici.
-
Mezitím připravíme maso. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme maso, necháme zatáhnout, přidáme sůl, pepř, česnek a worcester. Chvilku podusíme, než se vypaří voda a necháme vychladnout.
-
Brambory a tuřín (já použila kedlubnu) oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Smícháme s masovou směsí.
-
Těsto rozdělíme na 5 částí. Z každé vyválíme placku asi 0,5 cm silnou. Vykrojíme pomocí talíře nebo poklice kolečko asi 20 cm. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem s mlékem, naplníme a přehneme napůl. Okraje přimáčkneme a ozdobně přehneme nahoru. Zbylé těsto můžeme použít na monogramy:-)
-
Taštičky přendáme na plech s pečícím papírem. Pomažeme je celé směsí bílku a mléka a pečeme na 180°asi 35 minut do zlata.
Poznámka od kuchařky
Cornwallské taštičky jsou spjaty s důlní činností v Cornwallu, horníci si nosili toto jídlo do dolů na měď a cín, kde nebyla možnost se umýt – taštička má typický silný okraj, za který horníci jídlo drželi. Minimalizovala se tak možnost, že si jídlo kontaminují nebezpečným arsenem, který ruda obsahovala. Okraje pak údajně nechávali v dole jako pamlsek pro důlní skřítky:-). Taštička se dala dobře ohřát nad ohněm, manželky horníků je označovaly iniciálami, aby každý věděl, který oběd je čí. Náplně se různí, tradiční klasika obsahuje hovězí maso, cibuli, tuřín a brambory, ale nebylo ani výjimkou, že taštička byla z poloviny sladká a z druhé slaná, v takovém případě manželky označily, odkud se má začít konzumovat:-)
Maso jsem měla mleté, ale originální recept uvádí roštěnec na kousky, vše se také míchalo syrové. Já jsem maso opekla na oleji s cibulí, chtěla jsem mít jistotu, že bude hotové.
Pokud by někdo dal přednost umíchání náplně za syrova, pak doporučuji péct na 180 °jen asi 10 minut a pak cca 50 – 55 minut na 150° (140°horkovzduch)