Suroviny
12 porcí
- 250 g hladké mouky
- 20 g holandského kakaa
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 15 g prášku do pečiva
- 100-150 g mandlových lupínků
- 150 g strouhané hořké čokolády
- nastrouhaná kůra z pomeranče
- 150 g másla
- 150-200 g cukru
- 100 ml dobrého červeného vína
- 100 g zakysané smetany
- špetka soli
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!!
-
Formu na bábovku (klasickou 2 l, těsta je poměrně dost) vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou.
-
Troubu předehřejeme na 170°C.
-
Mouku a kakao prosejeme do misky, přidáme kůru z pomeranče, skořici, prášek do pečiva, čokoládu a mandle. Promícháme.
-
Žloutky, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme zakysanou smetanu a víno.
-
Pak přidáme moučnou směs a tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli, důkladně, ale lehce promícháme a těstem naplníme formu.
-
Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut až hodinu, já jsem musela i potom ještě několik minut přidat. Propečenost zjistíme špejlí.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Jedna z knih Mirky Slavíkové, upraveno.
V bábovce se krásně doplňuje chuť čokolády, skořice a pomeranče. Je moc dobrá, vláčná, nepřeslazená, zkuste 🙂