Comtessa de noir – luxusní bábovka

42
- reklama -

Suroviny
12 porcí

250 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
1 kávová lžička mleté skořice
15 g prášku do pečiva
100-150 g mandlových lupínků
150 g strouhané hořké čokolády
nastrouhaná kůra z pomeranče
150 g másla
150-200 g cukru
100 ml dobrého červeného vína
100 g zakysané smetany
špetka soli
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!!


    Zobrazit celý recept

  2. Formu na bábovku (klasickou 2 l, těsta je poměrně dost) vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou.

  3. Troubu předehřejeme na 170°C.

  4. Mouku a kakao prosejeme do misky, přidáme kůru z pomeranče, skořici, prášek do pečiva, čokoládu a mandle. Promícháme.

  5. Žloutky, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme zakysanou smetanu a víno.

  6. Pak přidáme moučnou směs a tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli, důkladně, ale lehce promícháme a těstem naplníme formu.

  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut až hodinu, já jsem musela i potom ještě několik minut přidat. Propečenost zjistíme špejlí.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Jedna z knih Mirky Slavíkové, upraveno.

V bábovce se krásně doplňuje chuť čokolády, skořice a pomeranče. Je moc dobrá, vláčná, nepřeslazená, zkuste 🙂