Colcannon

260
- reklama -

Suroviny

4 velké brambory ve slupce
1 hlávka kapusty
1 palička většího česneku
mléko
sůl
pepř
olivový olej (můžeme použít i jiný)
tymián (nemusí být)
polévková lžíce tuhého (nerozhřátého) másla

Postup přípravy receptu

  1. Celou hlávku česneku položíme na pekáček a osolíme, opepříme, polijeme olivovým olejem, přidáme snítku tymiánu (v celku – netrháme) a dáme do vyhřáté trouby asi na 45 minut.

  2. Mezitím si omyjeme a uvaříme brambory ve slupce (udrží si tak vitamíny a chuť).

  3. Kapustu nakrájíme na tenké nudličky. Dáme ji do hrnce, zalijeme mlékem a vaříme do měkka.

  4. Brambory rozšťoucháme se lžící másla.

  5. Přidáme mléko z kapusty, vymačkáme upečený česnek a nakonec přimícháme kapustu.

  6. Vše dochutíme podle vlastní chuti solí a pepřem. Můžeme z něj udělat i placky, které opečeme na pánvi.

Poznámka od kuchařky

K tomuto Irskému jídlu se hodí maso. Místo kapusty se dá použít zelí. Podle chuti můžeme přidat orestovanou šalotku/cibulku či mrkev. Placky jsou neméňe dobré.