
Suroviny
dortová forma, průměr 26 cm
- 250 g lískových ořechů
- 250 g hořké čokolády (minim. 50%)
- 250 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 8 vajec
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni.
-
Žloutky a cukr ušleháme do husté pěny. Lískáče dáme na suchý plech do trouby, rozehřáté na 160°C a necháme je tam cca 7 minut, ne déle. Potom, po částečném vychladnutí, je rukama „odšlupkujeme“. Poté je pomeleme na jemno.
-
Do žloutkové pěny vmícháme vychladlou čokoládu s máslem. Přidáme pomleté ořechy. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Ten pak zlehka vmícháme do těsta.
-
Dortovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
-
Těsto přemístíme do formy a stěrkou uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme při 160°C (ne horkovzduch!!, horní+spodní ohřev) cca 45 minut. Těsto má svrchu popraskat, ovšem uvnitř má zůstat vlhké až mokré.
-
Můžeme dát čokopolevu: 33% šlehačku přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, a v ní rozpustíme 75% hořkou čokoládu.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: moje švagrová.. odkud ho má ona, netuším.









