
Suroviny
- Korpus:(30cm)
- 10 vajec
- 300 g cukru písek
- 2 špetky soli
- 10 lžic oleje
- 240 g hladká mouka
- 60 g kakao
- Korpus: ( 20cm)
- 5 vajec
- 150 g cukru písek
- špetka soli
- 5 lžic oleje
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakao
- Základní poleva:
- 250 g Hera
- 300 g čokoláda na vaření
- 5 lžic kakaa
- Krém:
- 750 g másla
- 750 ml mléka
- 15 lžic polohrubé mouky
- 2 smetany ke šlehání
- cukr moučka podle chuti
- Broskvová marmeláda
- 10 banánů
- 1 bílá poleva dr.Oetker
- 2 tmavá poleva dr.Oetker
- 2 čokoládový posyp (drcená čokoláda – prodej Lidl)
Postup přípravy receptu
-
Na korpusy si vyšleháme sníh z bílků se solí a cukrem, do pevného sněhu tvořícího špičky střídavě zašleháme žloutky a olej a poté jemně vmícháme prosátou mouku s kakaem.
-
Pečeme ve formě vyložené pečicím papírem v troubě předehřáté na 150°C, menší korpus cca 35-40 minut, větší cca 50-55 minut. Špejlí ke konci kontrolujeme, zda je korpus upečený i uvnitř (podrobnější postup viz odkaz v poznámce).
-
Na krém smícháme mléko s moukou a svaříme na hustý bešamel, necháme vychladnout. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, postupně zašleháme studený bešamel a nakonec vmícháme ušlehanou smetanu (šlehačku).
-
Pokud je korpus vyboulený, seřízneme nahoře lehce do roviny a otočíme spodní stranou nahoru – tím získáme ideální rovinu pro polevu. Poté prořízneme dvakrát podélně, získáme tři pláty. Spodní plát pomažeme marmeládou, potřeme cca 1 cm vrstvou krému, do kterého zatlačíme podélně rozkrojené banány a přiklopíme prostředním plátem. Postup opakujeme, poslední plát již jen přiklopíme.
-
Celý korpus pomažeme po stranách krémem – jen aby se zarovnaly prořezy a tvar se začistil (konečná vrstva se udělá po zatuhnutí krému v dortu v lednici). Stejným způsobem zpracujeme oba korpusy a dáme vychladit a proležet přes noc do lednice.
-
Připravíme si čokoládové ornamenty na konečné zdobení dortu – kupované polevy rozehřejeme ve vodní lázni, odstřihneme roh sáčku na cca 1-2 mm otvor. Prkénko obalíme potravinovou folii, naneseme čokoládu do požadovaných tvarů, namalované ornamenty přeneseme do lednice opět ztuhnout. Případně použijeme formy na čokoládové ornamenty (u tohoto dortu tmavé – ruční, bílé – z formy).
-
Druhý den necháme zbylý krém lehce povolit, prošleháme opět a naneseme na boky v cca 0,5 cm vrstvě, na vrchním okraji vedeme krém asi 2 mm přes okraj (zabrání polevě přetéct na boky). Necháme v lednici krátce ztuhnout a poté naneseme na boky čokoládovou drť (posyp).
-
Na polevu rozehřejeme ve vodní lázni Heru, čokoládu a vmícháme prosáté kakao. Lehce vychladlou polevu nanášíme lžící od okrajů do středu, do teplé polevy namalujeme bílou rozehřátou polevou vlnovku, tahem špejle barvy propojíme, poklademe či zapícháme bílé ornamenty.
-
Vychladlou polevu zdobíme kopečky krému a tmavými ornamenty.
Poznámka od kuchařky
podrobný postup korpus: http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej…
Dort k 75.narozeninám dědy









