Suroviny
4 porce
- Na dorty:
- 175 g hořké čokolády
- 75 g másla
- 50 ml Brandy
- 2 vejce
- 25 g hladké mouky
- špetka prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 1 glazovaná hruška
- 50 g plátků mandlí
- 75 g krupicového cukru
- máslo na vymazání formiček
- Na hrušky:
- 250 g hnědého cukru
- 250 ml bílého dezertního vína
- 1 vanilkový lusk
- 3 hrušky
Postup přípravy receptu
-
Hrušky: v kastrůlku či pánvi smíchejte cukr s vínem a zrníčky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Hrušky oloupejte, nechte jim ale stopky.
-
Rozpulte je a kulatým vykrajovátkem z nich odstraňte jadřince.
-
Hrušky vložte do kastrůlku, přilijte asi 150ml vody (měly by být ponořené)a překryjte.
-
Vařte na mírném ohni asi 20 minut. Hrušky pak nechte v sirupu vychladnout.
-
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Čokoládu rozlámejte a spolu s máslem a brandy ji rozpusťte v misce nad párou.
-
Misku sundejte a k čokoládě přimíchejte žloutky a mouku s práškem do pečiva a kakaem.
-
Jednu vychladlou glazovanou hrušku nakrájejte na kostičky a spolu s mandlemi přidejte do těsta.
-
Začněte šlehat bílky a jakmile budou zpola našlehané, přisypte cukr. Sníh opatrně spojte s těstem.
-
Čtyři kulaté formičky (široké 8-10cm) vytřete máslem, rozdělte do nich těsto a pečte asi 15 minut. Nechte vychladnout a vyklopte.
-
Mezitím vlijte do pánve půl hrnku tekutiny, ve které se vařily hrušky. Položte do ní hrušky řezem dolů a vařte, dokud nezačnou karamelizovat. Podávejte s dortíkem.
Poznámka od kuchařky
Dobré také s vanilkovou zmrzlinou.
Recept z Chef Gurmán 2010 🙂