Čokoládový dort s pošírovanými hruškami

45
- reklama -

Suroviny
4 porce

Na dorty:
175 g hořké čokolády
75 g másla
50 ml Brandy
2 vejce
25 g hladké mouky
špetka prášku do pečiva
20 g kakaa
1 glazovaná hruška
50 g plátků mandlí
75 g krupicového cukru
máslo na vymazání formiček
Na hrušky:
250 g hnědého cukru
250 ml bílého dezertního vína
1 vanilkový lusk
3 hrušky

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky: v kastrůlku či pánvi smíchejte cukr s vínem a zrníčky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Hrušky oloupejte, nechte jim ale stopky.


    Zobrazit celý recept

  2. Rozpulte je a kulatým vykrajovátkem z nich odstraňte jadřince.

  3. Hrušky vložte do kastrůlku, přilijte asi 150ml vody (měly by být ponořené)a překryjte.

  4. Vařte na mírném ohni asi 20 minut. Hrušky pak nechte v sirupu vychladnout.

  5. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Čokoládu rozlámejte a spolu s máslem a brandy ji rozpusťte v misce nad párou.

  6. Misku sundejte a k čokoládě přimíchejte žloutky a mouku s práškem do pečiva a kakaem.

  7. Jednu vychladlou glazovanou hrušku nakrájejte na kostičky a spolu s mandlemi přidejte do těsta.

  8. Začněte šlehat bílky a jakmile budou zpola našlehané, přisypte cukr. Sníh opatrně spojte s těstem.

  9. Čtyři kulaté formičky (široké 8-10cm) vytřete máslem, rozdělte do nich těsto a pečte asi 15 minut. Nechte vychladnout a vyklopte.

  10. Mezitím vlijte do pánve půl hrnku tekutiny, ve které se vařily hrušky. Položte do ní hrušky řezem dolů a vařte, dokud nezačnou karamelizovat. Podávejte s dortíkem.

Poznámka od kuchařky

Dobré také s vanilkovou zmrzlinou.

Recept z Chef Gurmán 2010 🙂