
Suroviny
- Piškot:
- 65 g hořké čokolády
- 60 g másla
- 20 g moučkového cukru
- štipec soli
- 3 vejce
- 90 g cukru
- 65 g hladké mouky
- 125 ml silné kávy
- 2 lžíce amaretta
- Krém:
- 500 g mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce cukru
- 1 želatinový ztužovač
- 100 ml amaretta
Postup přípravy receptu
-
Piškot:
Rozehřejeme čokoládu. Změklé máslo, sůl a moučkový cukr vyšleháme do krémové konzistence. Do máslové směsi zašleháme žloutky, jeden po druhém. Přidáme rozehřátou čokoládu. Z bílků a cukru vyšleháme sníh.1/3 sněhu přidáme do čokoládové směsi, zamícháme. Potom přidáme zbytek sněhu a prosátou mouku. Vše dobře promícháme. Těsto dáme do dortové formy a dáme péct cca 35-40 minut do vyhřáté trouby na 180°C. -
Krém:
Mascarpone vyšleháme společně s cukrem. Smetanu našleháme dotuha. Spojíme mascarpone a smetanu. Podle návodu na obalu si připravíme želatinový ztužovač, s tím rozdílem že místo vody použijeme amaretto a dobře zamícháme do směsi mascarpone a smetany. -
Piškot v polovině vodorovně rozřízneme na dvě části. Jeden plát piškotu dáme na dno dortové formy a zvlhčíme jej směsí kávy a amaretta. Na piškot dáme polovinu krému, na krém druhou část piškotu, kterou opět zvlhčíme kávou s amarettem a navrch zbytek krému. Dáme ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí posypeme strouhanou čokoládou.
Poznámka od kuchařky
Edit: 7.2.2016. Dnes bych už tento recept nepřidal. Po letech jsem se k němu vrátil, ale zklamal mě. Chtěl jsem nechat odstranit tento recept, ale nebylo mi vyhověno.









