
Suroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 3 lžíce kakaa
- necelých 200 g hladké mouky
- 5 lžic oleje
- krém:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 30 g hladké mouky
- 100 g hořké čokolády
- marcipán:
- 20 dkg sušeného mléka – né sojové nebo nízkotučné
- 20 dkg cukr moučka
- 2 lžičky oleje
- 3 lžičky mandlového aroma
- trochu vody (tak nanejvýš 50 ml)
Postup přípravy receptu
-
Korpus : Do misky dáme 3 lžíce kakaa a dovážíme do 200 g moukou a promícháme. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem.
-
Těsto nalijeme do formy ve které jsme vymazali a vysypali dno. Upečeme ve vyhřáté troubě (190°C asi 30 minut). Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je korpus hotový, pokud se lepí, ale nahoře se připaluje, přikryjeme alobalem. Necháme vychladnout.
-
Studený korpus vodorovně prořízneme. Spodní plát pokapeme rumem, natřeme vrstvou rybízového džemu a čokoládovým krémem, přikryjeme druhým plátem, jehož řeznou stranu jsme rovněž pokropili rumem. Krémem potřeme i boky a povrch. Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe do druhého dne.
-
Krém : Z mouky a 30 g másla připravíme světlou jíšku. Zředíme mlékem a uvaříme na kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout. 120 g másla ušleháme s cukrem do pěny a postupně po lžících vešleháme vychladlou kaši. Nakonec po lžičkách přidáme a zašleháme rozpuštěnou (ne moc teplou) hořkou čokoládu.
-
Marcipán : Cukr i sušené mléko musíme důkladně prosít, přidáme olej, aroma a trochu vody. Zpracujeme nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá Výsledek musí být hustý jak plastelína, DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu přidáváme velmi opatrně, pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a sušené mléko. Půl napůl.
-
Na barvení marcipánu jsem použila potravinářské barvivo, půlku sáčku jsem rozpustila v trošce vody. Marcipán na potáhnutí dortu jsem vyválela mezi igelitem, igelit sundala a opatrně přenesla na dort , namočenýma rukama uhladila a okraje opatrně ořízla ostrým nožem. Na růžičky si vyválíme hodně natenko obarvený marcipán, vykrajujeme kolečka, lžičkou uhladíme okraje a postupně přidáváme k sobě kolečka, které modelujeme do tvaru růže.
Poznámka od kuchařky
zdroj – peceni.info.cz