
Suroviny
5-6 porcí
- Univerzální základní recept:
- 1/2 litru vychlazené smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- Dvoubarevné čokoládovo-vanilkové semifreddo, tak ještě přidejte:
- malý panák rumu či brandy
- 100 g kvalitní čokolády
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Doplněk do obou receptů použijte:
- nasekané ořechy
- Lentilky
- kousky ovoce
- kousky čokolády
Postup přípravy receptu
-
Budete potřebovat ruční šlehač a nebo kuchyňského robota, neboť se bude šlehat. A taky alespoň 3 větší mísy. Dále si připravte formičky či formy, vyložené potravinářskou folií, které se vám tvarově líbí.
-
V míse či ještě lépe v robotu (ať vám taky občas někdo pomůže s pracemi, neb tuhle dřinu mu ráda svěřím a zatím mohu dělat něco jiného) si vyšlehejte šlehačku.
-
V další (největší) míse vyšlehejte žloutky s cukrem, kam pak přimíchejte brandy či rum.
-
Poslední úkol je ušlehat tuhý sníh z bílků v další mísce.
-
Ve žloutkové směsi tedy máte už brandy (ale klidně alkohol vynechte) a teď tam opatrně vmíchejte šlehačku stěrkou.
-
Nakonec tam přijde i sníh z bílků, který přidávejte pomalu v menších dávkách, jemně ho převalováním stěrkou zapracujte. Teď stačí už jen přidat vanilkový extrakt (není podmínkou úspěchu, ale je moooc dobrý).
-
Pokud chcete udělat jednoduché semifreddo, tak v této fázi směs vlijte do připravené formy (třeba na srnčí hřbet či biskupský chlebíček). Tu je třeba vyložit potravinářskou folií tak, aby alespoň 10 cm z každé strany přesahovala.
-
Později tyto dlouhé přesahy použijeme na překrytí zmrzliny.
-
Když je směs nalitá do formy či formiček, tak jí překryjte potravinářskou folií a dejte alespoň na 6 hodin zamrazit.
-
Také máte možnost do jednobarevného semifredda vmíchat nějakou náplň jako jsou kousky ořechů, čokolády, lentilky, nasekaný karamel či ovoce. To je na vaší fantazii a chutích…
-
Servírování bude jednoduché, neb semifreddo vytáhnete z formy, když chytnete za okraje potravinářské folie a přenesete na servírovací tác, kde folii odstraníte.
-
Stačí konzumovat tak jak semifreddo je, nebo posypat čokoládovými hoblinkami či polít oblíbenou polevou. Až potud je to recept základní.
-
Já jsem ale chtěla něco extra pro své hosty a vyrobila jsem semifreddo dvoubarevné. Vanilkové a čokoládové. Tudiž ve fázi, kdy máte smíchané všechny vaječné směsi základní směsi dohromady, prostě přidáte pár surovin navíc..
-
Na rendlík s trochou horké vody posaďte misku s nalámanou čokoládou; rozpusťte ji a dejte stranou.
-
Vaječno-šlehačkovou směs si rozdělte zhruba napůl do 2 různých nádob.
-
Tu jednu část, kterou ponecháme světlou, dejte do ledničky. Pro přípravu čokoládové části prosijte kakao, promíchejte.
-
Pak tam opatrně vmíchejte lehce zchladlou rozpuštěnou čokoládu a promíchejte jemně, ikdyž důkladně, aby se tmavé částečky spojily se světlou hmotou.
-
Vlijte čokoládovou část semifredda do připravené a folií vyložené formy. Nechte zamrazit na 20 minut.
-
Po vyndání z mrazáku na tmavou část semifredda nalijte tu světlou z lednice, formou jemně klepněte o stůl, aby si hmota hezky sedla a zmizely bubliny. Pokud máte chuť vmíchat náplň typu ořechy, lentilky a podobně, tak teď je ta poslední možnost.
-
Já jsem použila zbyteček lahodné čokolády Toblerone se slanými mandemi a karamelem, nasekané na kousky. Pokud vám část směsi na zmrzlinu zbyde, tak nevyhazujte a vlijte třeba do kelímku od jogurtu. Opět dejte zamrazit, tentokrát na 6 hodin minimálně. Servírování je velmi snadné díky potravinářské folii, za kterou zmrzlinu vytáhnete ven z formy, sloupnete ji z povrchu zmrzliny a naporcujete.









