
Suroviny
- Na korpus:
- 2 středně velká vejce
- 2 lžíce horké vody (ne vroucí)
- špetičku soli
- 100 g cukru krupice
- 100 g polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1/3 ČL kypřícího prášku
- Do rozdrobeného korpusu:
- rybízová marmeláda
- Na krém:
- 200 g kvalitní mléčné čokolády
- 152g zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme zvlášť žloutky s jednou polovinou cukru a horkou vodou a bílky s druhou polovinou cukru. Opatrně smícháme, přimícháme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Nalijeme do malé dortové formy vyložené pečícím papírem (průměr 18 cm) a dáme péct do trouby na 170°C cca 35 – 40 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
Nad párou si rozpustíme v misce čokoládu, sundáme z páry a po lžících do ní vmícháme zakysanou smetanu (kvalitní). Pořádně vymícháme a necháme vychladnout.
-
Vychladlý korpus rozdrobíme do mísy, přidáme rybízovou marmeládu a rum, smícháme a necháme chvíli odpočinout. Přidáme pár lžic čokoládového krému (podle chuti) a vypracujeme stejně velké kuličky (aby byly nadýchané, ne udusané). Vyválíme si marcipán – kupovaný nebo doma udělaný mléčný krém) vykrájíme si kolečka větší než máme připravené kuličky, kuličky dáme doprostřed kolečka a uzavřeme jako do košíčku.
-
Nahoru pak nastříkáme ozdobnou trezírovací špičkou špičku krému, na kterou můžeme dát višeň v rumu.
Poznámka od kuchařky
www.majamotti.eu