Suroviny
- Těsto:
- 300 g sušenek – já použila polomáčené
- 150 g změklého másla
- 2 lžíce kakaa
- Dále:
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g nasekané hořké čokolády
- 100 g rozinek (nemusí být)
- 100 g sekaných oříšků nebo mandlí
- 1 Salko
Postup přípravy receptu
-
Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme. Přidáme kakao, změklé máslo a prohněteme.
-
Těsto rozmístíme (nejlépe namočenýma rukama) na plechu nebo pekáčku vyloženém pečícím papírem tak, aby bylo po celé ploše (množství je na menší pekáček cca 25 x 30 cm).
-
Na těsto nasypeme kokos, rozinky, nasekanou čokoládu, oříšky nebo mandle a vše zalijeme Salkem (já jsem si ponechala trošku Salka a plátků mandlí na závěr na ozdobu).
-
Pečeme na 160° asi 20 – 25 minut.
-
Po upečení jsem dozdobila „mřížkou“ ze Salka a posypala mandlovými lupínky.
-
Necháme vychladnout a uležet, nejlépe do druhého dne (klidně může být i v lednici). Krájíme na malé kousky.
Poznámka od kuchařky
Některé druhy sušenek více „sají“ máslo, pak je potřeba ho malinko přidat, směs na těsto by měla být pastovitá a nedrobit se. Nakrájený zákusek vydrží v uzavřené doze několik týdnů.
Díky Salku je to dost sladké, jako zákusek ke kávě stačí kousek na chuť – není to „koláč na zasycení dětí“:-)
Inspirace: Annabel Langbain