Čokoládovo-cuketový řez

94
- reklama -

Suroviny

Na korpus:
500 g cukety
100 g hořké čokolády (min. 50% kakaa)
2 vejce
100 g třtinového cukru
150 ml 12% smetany
50 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
150 g hladké celozrnné špaldové mouky
špetka soli
lžička jedlé sody
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
150 g směsi ořechů a semínek (použila jsem mandle, lískové a vlašské ořechy, slunečnicová a chia semínka)
Na dohotovení:
150 g hustého bílého jogurtu (smetanový nebo řecký)
150 g zakysané smetany
domácí rybízový džem
lístky čerstvé máty

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. Čokoládu rozpustíme ve smetaně a po vychladnutí přidáme k cuketě. Dále přidáme vejce, cukr, olej a promícháme. Pak přisypeme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, kakao a špetku soli. Vytvoříme kompaktní těsto, do kterého nakonec vmícháme asi 100 g nahrubo posekaných ořechů a mandlí, slunečnicová a chia semínka. Těsně před pečením ještě posypeme povrch těsta zbytkem ořechů a semínek.


    Zobrazit celý recept

  2. Dáme péct na menší plech vyložený pečícím papírem na cca 160 stupňů a pečeme asi 50 minut. Vyzkoušíme špejlí. Těsto je po upečení díky čokoládě lehce mazlavé a díky cuketě pěkně vláčné.

  3. Necháme vychladnout a každou porci pak potřeme rybízovým džemem, přelijeme směsí bílého jogurtu a zakysané smetany a zdobíme lístkem máty.

Poznámka od kuchařky

Nemusíme dělat jenom jako řezy na plech, ale klidně i do kulaté dortové formy nebo do formy na biskupský chlebíček.