Suroviny
- Na korpus:
- 500 g cukety
- 100 g hořké čokolády (min. 50% kakaa)
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 150 ml 12% smetany
- 50 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- lžička jedlé sody
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 150 g směsi ořechů a semínek (použila jsem mandle, lískové a vlašské ořechy, slunečnicová a chia semínka)
- Na dohotovení:
- 150 g hustého bílého jogurtu (smetanový nebo řecký)
- 150 g zakysané smetany
- domácí rybízový džem
- lístky čerstvé máty
Postup přípravy receptu
-
Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. Čokoládu rozpustíme ve smetaně a po vychladnutí přidáme k cuketě. Dále přidáme vejce, cukr, olej a promícháme. Pak přisypeme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, kakao a špetku soli. Vytvoříme kompaktní těsto, do kterého nakonec vmícháme asi 100 g nahrubo posekaných ořechů a mandlí, slunečnicová a chia semínka. Těsně před pečením ještě posypeme povrch těsta zbytkem ořechů a semínek.
-
Dáme péct na menší plech vyložený pečícím papírem na cca 160 stupňů a pečeme asi 50 minut. Vyzkoušíme špejlí. Těsto je po upečení díky čokoládě lehce mazlavé a díky cuketě pěkně vláčné.
-
Necháme vychladnout a každou porci pak potřeme rybízovým džemem, přelijeme směsí bílého jogurtu a zakysané smetany a zdobíme lístkem máty.
Poznámka od kuchařky
Nemusíme dělat jenom jako řezy na plech, ale klidně i do kulaté dortové formy nebo do formy na biskupský chlebíček.