Suroviny
70 porcí
- Těsto na placičky:
- 2 bílky
- 120 g medu
- 140 g strouhaných ořechů nebo mandlí
- 60 g polohrubé mouky
- 20 g másla
- Likérový krém:
- 100 ml vaječného koňaku
- 1 vrchovatá lžička prášku vanilkového pudinku
- 50 g másla
- Čokoládový krém:
- 1,5 dl smetany 12%
- 2 žloutky
- 60 g cukru moučka
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 100 g čokolády na vaření
- 70 g másla
- Čokoládová poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g ztuženého 100 % tuku IVA
Postup přípravy receptu
-
Na těsto vyšleháme tuhý sníh a za stálého míchání do něj přiléváme tekutý med a šleháme tak dlouho, až hmota přestane téct. Pak do něj lehce vmícháme ořechy nebo mandle promíchané s moukou a nakapeme vlahé máslo. Sněhovou hmotu dáme do sáčku od mléka s ustřiženým rohem nebo do cukrářského sáčku se zdobičkou bez zářezů a na plech pokrytý papírem tvoříme malé kulaté placičky asi 3 cm velké. Dáme do vyhřáté trouby na 150°C, ihned zmírníme na 100°C a pečeme mírně asi 15 min, až kolečka mírně zrůžoví a jdou zvednout z plechu.
-
Mezitím si uvaříme oba krémy. Na likérový svaříme vaječný koňak do kterého jsme rozmíchali trochu pudinku na hustou kaši a dáme vychladit. Pak do něj zamícháme máslo a vyšleháme. Z krému vařením vyprchá dost alkoholu. Pokud se nám bude zdát slabý, můžeme ještě koňak přikapat při šlehání.
-
Na čokoládový krém rozmícháme ve smetaně žloutky, cukr a mouku, ohřejeme, pak přidáme nalámanou čokoládu a za stálého šlehání svaříme hustý krém. Za občasného promíchání necháme vychladit. Do prochladlého krému vešleháme máslo.
-
Na upečená kolečka uděláme pusinku z likérového krému a protáhneme jí špičku. Krouživým pohybem naneseme čokoládový krém kolem likérového. Hotové špičky dáme do lednice vychladit (možno i do mrazáku tak na 10 min). Pak si rozpustíme čokoládu s tukem do vyššího hrnku a hotové vychlazené špičky do ní namáčíme.
Poznámka od kuchařky
Kdo si chce ušetřit polovinu práce, místo pečení ořechových koleček použije dětské piškoty.