
Suroviny
na velký hluboký plech
- Těsto na dva pláty korpusu:
- 10 vajec
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 g polohrubé mouky
- 4 lžíce kakaa, dle barvy
- necelý prášek do pečiva
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce oleje
- Náplň:
- 6 kelímků zakysané smetany po 200 g
- 6-8 lžic moučkového cukru, dle chuti
- 3-4 ztužovače šlehačky, dle hustoty smetany
- Poleva:
- 2 kelímky zakysané smetany
- 200 g čokolády nad 50% kakaa
- 200 g cukru krupice
- 8 lžic vody
Postup přípravy receptu
-
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků a vytvoříme hladké těsto. Upečeme si dva pláty těsta, na které použijeme dva stejně velké plechy na pečení. Plechy vyložíme pečící fólií nebo papírem a hotové těsto na ně stejnoměrně rozdělíme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 14 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit. Po upečení necháme pláty vychladnout.
-
Pak na jeden naneseme krémovou náplň, rovnoměrně ji rozetřeme, zaklopíme ji druhým plátem těsta, ze kterého jsme odstranili fólii či papír a trochu umáčkneme, aby jsme si vytvořili jakousi rovinu, pro další nanášení polevy.
-
Krémová náplň: zakysané smetany dáme do mísy, kde je osladíme dle chuti a důkladně zašleháme ztužovače smetany. Jelikož je poleva, kterou budeme následně dělat dost sladká, není nutné náplň sladit příliš.
-
Poleva: cukr nasypeme do kastrolu a přidáme vodu, přivedeme k varu a uvaříme cukerný roztok, do kterého nalámeme čokoládu, kterou za stálého míchání necháme rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu odstavíme a vmícháme do ní dvě zakysané smetany pokojové teploty. Hotovou polevou necháme trochu zchladnout, aby se lépe roztírala a nebyla příliš tekutá (pozor na škraloup! občas promícháme), polevou potřeme rovnoměrně vrchní plát těsta a celý řez dáme do chladna proležet a ztuhnout. Kdo nemusí příliš sladké, udělá cukerný roztok klidně z poloviční dávky cukru.
-
Pokud nemáme doma tolik jedlíků a chtěli bychom řezy menší, postačí snížit množství ingrediencí na polovinu a upéct jen jeden plát těsta, který po zchladnutí přepůlíme, naplníme, zaklopíme, potřeme.