Suroviny
12 ks palačinek o průměru 18 cm.
- Na palačinky:
- 400 ml mléka
- 2 vejce
- 80 g hořké čokolády (s vyšším obsahem kakaové sušiny)
- 200 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- trošku oleje (na pánvičku)
- Na krém:
- 250 g tvarohu (ve vaničce nebo v kostce)
- 1 vanilkový (nebo kokosový) pudink bez vaření Créme Ólé (Dr. Oetker)
- moučkový cukr (dle potřeby – zhruba 1,5 lžíce)
- 1 vanilkový cukr
- zhruba 250ml mléka (studeného, dle potřeby i malinko více)
- trocha rumu (nemusí být)
- čerstvé sezónní ovoce (nebo z kompotu)
- Na dozdobení:
- smetana (ušlehaná)
- topping
- meduňka (čerstvá)
Postup přípravy receptu
-
Palačinky: do mléka rozlámeme čokoládu, přidáme vanilkový cukr a vložíme do mikrovlnné trouby rozehřát a pak prošleháme metličkou až do úplného rozpuštění čokolády. Můžeme nechat rozpustit čokoládu i na plotně, ale pořád mícháme.
-
Mléko s rozpuštěnou čokoládou necháme zchladnout, přidáme vejce, prosátou mouku se špetkou soli a prošleháme dohromady.
-
Necháme chvíli odpočinout.
-
Pak připravíme klasickým způsobem palačinky. Pánvičku s nepřilnavým povrchem necháme rozehřát, jen lehce potřeme silikonovou mašlovačkou olejem, pánvičku mírně nahneme na jednu stranu – k sobě, nalijeme naběračkou trochu těstíčka a pánvičku nahneme zase na opačnou stranu a do boků – od sebe. Těstíčko se nám rovnoměrně rozlije po celé ploše, pracujeme rychle.
-
Smažíme z jedné strany a pak palačinku otočíme pomocí širší plastové špachtle a smažíme i z druhé strany. Odložíme a připravíme zbytek palačinek.
-
Krém: všechny ingredience šleháme nejlépe ručním elektrickým šlehačem – metličkami, až do doby, kdy nám krém zhoustne. Mléka si přidáme dle potřeby.
-
Dosladíme nakonec, pudink je už slazený, ale bude ještě třeba trochu dosladit. Pokud máme tvaroh trochu hrudkovitý, tak ho raději rozšleháme samostatně třeba s lžíci cukru a troškou mléka a až pak přidáme zbytek.
-
Hotové palačinky potíráme krémem, stáčíme do ruliček nebo šátečků, klademe na talíř a dozdobíme dle vlastní fantazie.