Čokoládové květináčky

103
- reklama -

Suroviny
4 ks

150 g kvalitní čokolády (já měla bílé čokoládové „penízky“)
1 kakaové sušenky, třeba věnečky
na náplň ovoce, tvaroh, zakysaná smetana, co kdo rád
bylinky na ozdobu
voskové kelímky (na kávu nebo třeba od Pribináčka – Bobíka)

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nejprve 2/3, a když je tekutá, vypneme, přidáme zbytek a necháme rozpustit. Čokoláda se tím ochladí a nebude tolik stékat.

  2. Z kelímků odstřihneme vrchní tvrdou část. Lžící nabereme čokoládu a nalijeme do kelímku, kterým otáčíme, aby se čokoláda rozlila po dně i stranách. Dáme na chvilku do mrazáku a postup opakujeme, dokud se nevytvoří silnější vrstva čokolády (2x – 3x). Ztuhlou čokoládu patrně vyjmeme, buď kelímku odřízneme dno a roztrhneme boky, nebo já zatlačila na dno a květináček vyskočil sám.

  3. Do každého květináčku dáme na dno sušenku a zbytek sušenek rozmixujeme na „hlínu“.

  4. Připravíme oblíbený krém na náplň, já dala 2 banány a 2 termixy, ale může být pudink, tvaroh, kysaná smetana, co má kdo rád, můžeme krém promíchat s ovocem, s lentilkami, strouhanou čokoládou, podle chuti a fantazie.

  5. Krém v květináčcích zasypeme rozmixovanými sušenkami a ozdobíme například bylinkami (já dala meduňku), nebo třeba oplatkovými květinkami.

Poznámka od kuchařky

Hodí se třeba na dětské oslavy, v létě bych plnila klidně i zmrzlinou.

Pokud se stane, že při vyndavání z kelímku květináček praskne, opravíme ho trochou tekuté čokolády, kterou natřeme třeba mašlovačkou a necháme opět ztuhnout. Je tedy dobré si trošku čokolády nechat, mě vyšlo množství 150 g na 4 květináčky a trochu zbylo, o to se pak postaral syn:-)

Inspirace: YouTube