
Suroviny
50 – 60 porcí
- 250 g hladké mouky
- 350 g cukr krystal
- 125 g kakaa
- 115 g másla – povolené
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 0,5 lžičky soli
- cukr moučka na obalení
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve ušleháme máslo s cukrem do pěny, postupně jedno po druhém zašleháme vejce a extrakt s kakaem.
V jiné míse smícháme všechny sypké ingredience a následně je postupně zašleháme do tekuté směsi. -
Těsto zabalíme do folie a dáme nejméně na 4-5 hodin do lednice – doporučuji přes noc.
-
Vychladlé těsto vyndáme z lednice a tvoříme kuličky. Ty následně obalíme v cukru moučce a skládáme je na plech. Nechte si odstupy mezi jednotlivými kuličkami, roztečou se.
Pečeme na 175°C přibližně 10 minut.
Sušenky vyndaváme ještě trochu měkké, později trochu ztuhnou.
Poznámka od kuchařky
Tyto sušenky jsou naprosto výborné.
Uchováváme je jako běžné cukroví nebo sušenky, tedy v chladu.
Myslím si, že jsou ideální volbou na zimní válení se u teplého krbu s čajíkem, kakaem nebo kávičkou a užívání si té vánoční atmosféry, která se kolem nás vznáší.