Suroviny
- Čokoládová drobenka:
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g mletých ořechů
- 50 g kokosu
- (nebo lze dáti 100 g jen ořechů nebo jen kokosu)
- 100 g cukru
- 120 g másla nebo Hery
- 2 žloutky
- 2 lžíce kakaa (nejlépe holandského typu)
- 1 lžička prášku do pečiva
- velké špetka skořice
- Náplň:
- 2 tvarohy (ve vaničce)
- 1 pribiňáček smetanovo-vanilkový
- 100 ml mléka
- 100 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 vanilkový pudink
- velká hrst borůvek (lze i jiné ovoce)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme dortovou formu – vyložíme její dno pečícím papírem.
-
Pak v míse smícháme všechny ingredience na čokoládovou drobenku a asi tak 2/3 drobenky namačkáme na dno a do stran pečící formy – tak aby vznikly 3 cm vysoké okraje.
-
Zbytek drobenky zatím necháme stranou.
-
Nyní připravíme náplň: tvarohy, pribiňáček, mléko, cukr + 1 vanilkový cukr a pudinkový prášek promícháme (nejlépe mixérem).
-
V jiné misce smícháme borůvky s druhým vanilkovým cukrem.
-
Půlku tvarohové náplně rozetřeme na namačkanou drobenku, na ní pak rozprostřeme borůvky a přikryjeme druhou půlkou tvarohové náplně. Nakonec koláč posypem zbytkem drobenky.
-
Koláč dáme péct. Já pekla na 150 stupňů něco kolem hodiny. Střed upečeného koláče by se neměl rosolovitě třást.
-
Po upečení necháme koláč vychladnout a teprve pak dortovou obruč opatrně sundáme (mně šla celkem snadno…okraje se mi vůbec nepřilepily).
-
Vychladlý koláč můžeme ještě dále dokrášlit – třeba pocákat čokoládou:-)
Poznámka od kuchařky
Tento recept je mojí další úpravou na předešlý – Tvarohový koláč s ořechovo-kokosovou drobenkou. Byl tak dobrý, že jsem ho prostě musela zopakovat :-D.