Suroviny
- Těsto:
- 10 vajec
- 300 g cukru krystalu
- 240 g hladké mouky
- 60 g kakaa
- 10 lžic oleje
- špetka soli do bílků
- Náplň:
- 2 mascarpone
- 1 polotučný tvaroh
- 2 šlehačky 40%
- cukr dle chuti
- poleva
- čokoláda
Postup přípravy receptu
-
Bílky oddělíme, přidáme špetku soli a s cukrem vyšleháme. Žloutky dáme do mísy, k ním přidáme 10 lžic oleje, vyšleháme a když jsou našlehané, přidáme k vyšlehaným bílkům .Ještě společně asi 5 minut důkladně šleháme, nakonec přidáme mouku s kakaem.
Když je těsto hotové, rozdělíme ho na dva stejné díly a nalijeme do dvou dortových forem o průměru 20 cm, které vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. -
Troubu zapneme na 150 st., do vyhřáté trouby vložíme formy a pečeme asi 35 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí.
-
Připravíme náplň. Vyšleháme mascarpone s tvarohem , přidáme cukr podle chuti.
Zvlášť vyšleháme šlehačku a pak ji přidáme k vyšlehané první hmotě. -
Upečené dorty rozřízneme a plníme krémem. Můžeme drobet těsto pokropit rumem a promazat také višňovým gelem. Dort je pak pikantnější.
Celý dort obmažeme krémem a posypeme mletými ořechy.
Zčásti dort polijeme čokoládou a dozdobíme dle fantazie.