Suroviny
20 porcí
- (Dortový korpus středně velká podkova:)
- 440 g polohrubé mouky
- 3 lžičky kakaa
- 440 g krupicového cukru
- 10 vajec (bílky zvlášť, žloutky zvlášť)
- 6 lžic oleje
- 5 lžiček vanilkového cukru
- 1/2 kypřícího prášku
- 100 ml mléka
- Krém:
- vanilkový pudink
- cukr krupice
- cukr moučka
- máslo
- kandované třešně
- nutella
- čokoláda
- kakao
- Ozdoba :
- stříbrné perly
- kokos
- /figurka koně vytvořená z čokolády/
- čokoláda tmavá
- čokoláda bílá
- vlašské ořechy nasekané na drobno
Postup přípravy receptu
-
Postup korpus: Mouku, kakao a kypřící prášek smícháme dohromady. Bílky ušleháme z 1/3 cukru a žloutky z 2/3 cukru spolu s olejem, mlékem a vanilkovým cukrem. Pak žloutky smícháme s bílky a nakonec přimícháme mouku.
-
Krém : 160 g vanilkového prášku (pudink) uvaříme s 1 litrem mléka a přidáme 4 lžíce cukru, dále si zvlášť ušleháme máslo s moučkovým cukrem/ asi 3 lžíce/, dále vše smícháme dohromady spolu s nakrájenými kandovanými třešněmi (cca 7 ks).
-
Krém 2: 120 g vanilkového prášku (pudink) uvaříme s 3/4 litrem mléka a přidáme 3 lžíce cukru, dále si zvlášť ušleháme 1/2 másla s moučkovým cukrem (asi 2 lžíce), dále vše smícháme dohromady spolu s 2 lžícemi nugety, 2 lžícemi rozehřáté čokolády a 2 lžícemi kakaa.
-
Podkovku rozkrojíme na tři díly, z nichž každý díl na který dáme krém potřeme cukerným rozvarem (4 lžíce cukru a zalít vodou, jen aby se zakryl v hrnečku cukr a necháme vařit dokud se nezačne rozvar lepit).
-
Necháme vychladnout a potřeme díl krémem a další díl stejně. Když už máme všechny díly na sobě poskládaný, tak ještě celou podkovu přetřeme krémem slabou vrstvou a po stranách obsypeme ořechy. Vrch ozdobíme dle obrázku či jinak, jak kdo chce.
Poznámka od kuchařky
Čokoládové koníčky jsem dělala ve formičce a na podkovy z bílé čokolády jsem též použila formičky/položila jsem je na dort a kolem nich jsem to vylila čokoládou tmavou a po zatuhnutí jsem formičky vyndala a vylila bílou čokoládou.