Čoko-ořechová bábovka od „Kráčmerky“

46
- reklama -

Suroviny

150 g másla nebo rostlinného tuku
200 g cukru
5-6 vajec podle velikosti
450 g hrubé mouky
2 dcl mléka pokojové teploty dle potřeby (cca 2 dl) i více podle potřeby
100 g strouhaných vlašských ořechů
100 g strouhané čokolády na vaření
1 prášek do pečiva
tuk na vymazání formy
strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme žloutky s máslem a cukrem do pěny, nejdříve máslo z cukrem, pak přidat žloutky.


    Zobrazit celý recept

  2. Mouku, ořechy, čokoládu a prášek do pečiva smícháme.

  3. Do utřeného základu přidáváme střídavě moučnou směs, mléko a ušlehané bílky.

  4. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.

  5. Pečeme při 170 °C v elektrické troubě asi 50 minut, před dopečením teplotu snížíme.

  6. Po upečení necháme částečně vychladnout bábovku ve formě, potom vyklopíme a pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Při stěhování babičky jsem našla „poklad“. Kuchařku z roku 1946, kde se ještě jinak mluví i píše. Jsou tam i vlastnoručně napsané recepty naší babičky a mezi něma jsem našla tuhle bábovku. Vím, že to určitě není nic, co by nikdo nedělal, ale mne zaujala, protože „Kráčmerka“ byla její sousedka z Lechotic, které můj přítel, jako malý kluk říkal „teta“