Suroviny
- 150 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g cukru
- 5-6 vajec podle velikosti
- 450 g hrubé mouky
- 2 dcl mléka pokojové teploty dle potřeby (cca 2 dl) i více podle potřeby
- 100 g strouhaných vlašských ořechů
- 100 g strouhané čokolády na vaření
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vymazání formy
- strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Utřeme žloutky s máslem a cukrem do pěny, nejdříve máslo z cukrem, pak přidat žloutky.
-
Mouku, ořechy, čokoládu a prášek do pečiva smícháme.
-
Do utřeného základu přidáváme střídavě moučnou směs, mléko a ušlehané bílky.
-
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
-
Pečeme při 170 °C v elektrické troubě asi 50 minut, před dopečením teplotu snížíme.
-
Po upečení necháme částečně vychladnout bábovku ve formě, potom vyklopíme a pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Při stěhování babičky jsem našla „poklad“. Kuchařku z roku 1946, kde se ještě jinak mluví i píše. Jsou tam i vlastnoručně napsané recepty naší babičky a mezi něma jsem našla tuhle bábovku. Vím, že to určitě není nic, co by nikdo nedělal, ale mne zaujala, protože „Kráčmerka“ byla její sousedka z Lechotic, které můj přítel, jako malý kluk říkal „teta“