
Suroviny
            kulatá forma pr.20-23cm
							
    
- 120 g rozpůlených sušených švestek bez pecek
- 150 g hořké čokolády s obsahem 70% kakaa
- 20 g tmavého kakaa
- 50 g másla
- 170 g třtinového hnědého cukru
- 1 dcl horké vody
- 4 bílky z větších vajec
- 80 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- šlehačka
- bílá čokoláda na ozdobu
Postup přípravy receptu
- 
Troubu zahřejeme na 190°C/horkovzdušná 170°C. 
- 
Z bílků vyšleháme sníh a před koncem přidáme polovinu hnědého cukru a ještě šleháme. 
- 
Do kastrůlku dáme čokoládu na kousky, kakao, máslo, polovinu cukru a 1 dcl horké vody. Pomalu zahříváme, až se směs spojí. Odstavíme a vložíme do studené vody a za stálého míchání necháme trochu zchladnout. Pokud se směs mírně sráží, přidáme lžíci horké vody a zamícháme. Není ale až tak na závadu. 
- 
Do sněhu lehce zamícháme mouku se skořicí a opět lehce zamícháme čokoládovou směs. 
- 
Těsto nalijeme do dortové formy Ø 20 až 23cm. Nakonec to těsta mírně zatlačíme švestky (já nezatlačila a zůstaly nahoře) a zbytkem rumu ze švestek pokapeme dort. 
- 
Pečeme na 190°C/horkovzduch 170°C asi 55 min. Ozdobíme šlehačkou nebo bílou čokoládou (osvědčila se mi bílá Milka, kousek rozpustím v mikrovlnce + kápnu trochu oleje). 
Poznámka od kuchařky
Prášek do pečiva ani žloutky zde nepatří (ty použijete na něco jiného)
Zdroj: Apetit – další dort pro čokoholiky (všechny sachery a jim podobné jsem prozkoumala a postup tohoto je zase trochu jiný)
 
            