
Suroviny
6 porcí
- 500 g čočky
- 1-2 polévkové lžíce oleje
- 20-30 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce tomatového protlaku
- 1 cibule
- 100 g prorostlé slaniny
- 1/2 l vývaru z čočky
- bujonová kostka
- 400 g párků nebo točeného salámu či podobné uzeniny
- pepř
- sůl
- 1 větvička tymiánu (lístky)
- 1 velký bobkový list
- ocet
- sardelová pasta
Postup přípravy receptu
-
Namočíme a uvaříme čočku dle návodu na obale v osolené vodě s tymiánem a bobkovým listem.
-
Po uvaření vývar z čočky slijeme do nádoby a použijeme ho na dolévání při vaření – čočku dáme také zvlášť.
-
Dáme olej do hrnce, přidáme mouku a opražíme na jíšku. Rychle do jíšky vmícháme protlak a trochu prohřejeme. Vše zalijeme vývarem z čočky a v něm tuto jíšku rozmícháme.
-
Na pánvi opečeme slaninu a na výpeku ze slaniny opečeme cibuli nakrájenou na kostičky doměkka. Směs z pánve vmícháme do čočky a celou směs dáme do hrnce s rozmíchanou jíškou.
-
Přivedeme k varu a přidáme párky či jinou uzeninu. Vše pár minut provaříme. Dochutíme solí, pepřem, octem a především sardelovou pastou.
Poznámka od kuchařky
Při dochucování lze k octu použít i trochu cukru. Sardelová pasta je v tomto receptu velmi důležitá a přijde jí tam cca 20-30g – podle chuti. Já ještě přidávám ke slanině na pánev nožičku čabajské klobásy, ale v původním receptu to jinak není.