Suroviny
- 1/2 hrnku čočky
- miska hub mražených nebo naložených (viz poznámka)
- (nebo cca 300 g čerstvých či žampionů)
- 1 větší cibule
- hrst smažené sušené cibulky
- sůl
- pepř
- 1 lžička sušeného práškového česneku (není nutné)
- 1,5 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Čočku předem namočte, nejlépe večer (přes noc). Pak ji propláchněte a uvařte v čisté vodě do měkka. Slijte vodu (také můžete uvařit větší množství a použít dál na čočkovou polévku) a nechte trochu vychladnout.
-
Na pánvi připravte na cibulce houby tak jako na smaženici – na trochu osmažené cibulce poduste skoro do sucha, přisolte a větší část přidejte k čočce.
-
Čočku z houbami promixujte tyčovým mixérem do hladka, potom přidejte zbytek houbovocibulové směsi, mouku a promíchejte. Můžete dosolit, dopepřit podle chuti. Směs se může zdát málo kompaktní, ale výborně drží i při pečení.
-
Vlhkýma rukama udělejte koule, pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 170°C asi 15-20 minut. Můžete jíst třeba s těstovinami a rajčatovou omáčkou nebo jen tak.