
Suroviny
28 ks (1 velky plech)
- 1,5 hrnku červené čočky
- 1 hrnek jemného bulguru
- 4 hrnky vývaru (nebo bujon + voda)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce harissa pasty
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- hrst čerstvého koriandru
- hrst čerstvé petrželky (hladkolisté)
- sůl
- pepř
- olivový olej
- (hrnek = 200 ml)
Postup přípravy receptu
-
Čočku zalijeme vývarem, přivedeme k varu a 20 minut vaříme (voda by měla být téměř všechna vyvařena, čočka kašovité konzistence). Poté odstavíme, přisypeme bulgur, promícháme a přikryté necháme cca 15 minut odpočinout do změknutí bulguru.
-
Mezitím na olivovém oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme česnek, rajský protlak, harissu a promícháme. Přisypeme římský kmín, mletou papriku, pepř, promícháme a odstavíme. Nakonec vmícháme nadrobno pokrájené bylinky, čočku s bulgurem a vše řádně spojíme. Případně dochutíme solí a pepřem.
-
Ze vzniklé směsi tvarujeme karbanátky (nebo jiné tvary), které můžeme ihned podávat s libovolným salátem a dipem, nebo je vyrovnáme na plech a z každé strany cca 5 minut zapečeme (funkce gril). Po zapečení jsou karbanátky lehce křupavé na povrchu.
-
Se směsí se velmi dobře pracuje, pěkně drží tvar. Já jsem karbanátky ladila do arabského stylu, použité koření je možní nahradit například tymiánem, oreganem a majoránkou. Určitě by bylo možné přidat i sýr, variant je mnoho.
Poznámka od kuchařky
castecna inspirace na http://www.carte-du-jour.blogspot.co.il/









