
Suroviny
- 1 balení čočky
- 1 sáček kysaného zelí (budeme potřebovat asi 30 dkg)
- 4 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- sušený tymián
- vinný ocet podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Čočku předem namočíme. Nemusí to být přes noc, postačí asi tři, čtyři hodiny před vařením.
-
Na oleji zpěníme jednu nadrobno pokrájenou cibuli. K ní přidáme překrojené zelí (kvůli snadnější konzumaci) i s nálevem. Okořeníme několika kuličkami černého pepře, nového koření, dvěma bobkovými listy a vše společně dusíme na mírném plameni cca 15 až 20 minut. Pokud by se mezi tím nálev vyvařil, podlijeme zelí trochou horké vody.
-
Další dvě cibule pokrájíme a nasypeme do hrnce s horkým olivovým olejem. K ní přidáme na drobné kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Na silnějším plameni zeleninu rychle osmahneme a přidáme slitou čočku. Vše zalijeme horkou vodou. Kvůli silnější chuti a barvě přidáme ještě jednu cibuli ve slupce, rozkrojenou napůl. Ochutíme solí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Nezapomeneme také na špetku tymiánu, který se k čočce výborně hodí. Vše pak uvaříme do měkka.
-
Místo zahušťování jíškou část (asi 1/3) čočky se zeleninou i s trochou vývaru odebereme do jiné nádoby a pečlivě odstraníme celé koření. Vše rozmixujeme ponorným mixérem a vrátíme zpět do polévky. Z polévky vyjmeme obě poloviny cibule ve slupce, přidáme k ní podušené zelí, prohřejeme a v případě potřeby dochutíme. Kdo má raději kyselejší chuť polévky, může přidat pár kapek vinného octa. Ale opatrně, polévka se uleží.
-
Polévku můžeme podávat ozdobenou slaninovým chipsem. Plátek slaniny opečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran a plátek pokaždé na pár vteřin na pánev přitiskneme plochou obracečkou.
Poznámka od kuchařky
Je tu pár čočkových polévek se zelím, ale připravovanou tímto postupem jsem nenašla