
Suroviny
- 1/2 hrnku suché čočky (po uvaření 300 g)
- bobkový list
- majoránka
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce vody
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička lahůdkového droždí (tebi)
- 1 lžička sojanézy
- sůl
- pepř
- petrželka
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme a namočíme na alespoň 3 hodiny do studené vody (můžeme nechat namočenou přes noc). Druhý den vodu slijeme, čočku zalijeme čerstvou vodou tak, aby sahala asi 4 cm nad čočku, přidáme jeden bobkový list a špetku majoránky pro lepší stravitelnost a vaříme asi 30 min, až je čočka měkká. Uvařenou čočku slijeme a necháme vychladnout.
-
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kdo chce pomazánku jemnější, může cibuli orestovat na lžíci oleje, kdo má raději chuť syrové cibule, vmíchá nakonec zvlášť cibuli a zvlášť olej.
-
Vychladlou čočku rozmixujeme se třemi lžícemi studené vody ponorným mixerem na jemnou kaši.
-
Přidáme cibuli, prolisovaný česnek a sušené droždí. Zjemníme sojanézou. Dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou.
Podáváme s pečivem, ozdobené zeleninou a kroužky syrové cibule.
Poznámka od kuchařky
Pomazánka na první pohled nevypadá moc vábně, ale je opravdu dobrá a hlavně zdravá.
Z důvodu alergie na vejce nepoužívám klasickou majonézu, ale její sojovou náhražku. Kdo chce, může samozřejmě použít majonézu nebo tatarku.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.