Čočková pomazánka s droždím a cibulí

63
- reklama -

Suroviny

1/2 hrnku suché čočky (po uvaření 300 g)
bobkový list
majoránka
1 cibule
1 lžíce oleje
3 lžíce vody
1 stroužek česneku
1 lžička lahůdkového droždí (tebi)
1 lžička sojanézy
sůl
pepř
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme a namočíme na alespoň 3 hodiny do studené vody (můžeme nechat namočenou přes noc). Druhý den vodu slijeme, čočku zalijeme čerstvou vodou tak, aby sahala asi 4 cm nad čočku, přidáme jeden bobkový list a špetku majoránky pro lepší stravitelnost a vaříme asi 30 min, až je čočka měkká. Uvařenou čočku slijeme a necháme vychladnout.

  2. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kdo chce pomazánku jemnější, může cibuli orestovat na lžíci oleje, kdo má raději chuť syrové cibule, vmíchá nakonec zvlášť cibuli a zvlášť olej.

  3. Vychladlou čočku rozmixujeme se třemi lžícemi studené vody ponorným mixerem na jemnou kaši.

  4. Přidáme cibuli, prolisovaný česnek a sušené droždí. Zjemníme sojanézou. Dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou.

    Podáváme s pečivem, ozdobené zeleninou a kroužky syrové cibule.

Poznámka od kuchařky

Pomazánka na první pohled nevypadá moc vábně, ale je opravdu dobrá a hlavně zdravá.

Z důvodu alergie na vejce nepoužívám klasickou majonézu, ale její sojovou náhražku. Kdo chce, může samozřejmě použít majonézu nebo tatarku.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.