Čočková polévka z červené čočky trochu jinak

287
- reklama -

Suroviny

1 větší cibule
10 dkg anglické slaniny
2 mrkve
20 dkg červené čočky
3 stroužky česneku
nať z petržele
pepř
sůl
trocha oleje
voda

Postup přípravy receptu

  1. Najemno nakrájíme cibuli a anglickou slaninu.
    Do hrnce, ve kterém budeme dělat polévku, dáme trochu oleje, přidáme cibuli a slaninu a smažíme, dokud cibule nezesklovatí.

  2. Mrkve očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle.
    Až cibule zesklovatí, přidáme mrkev, dolijeme trochou vody (dle hrnce cca 3 dl) a vše 10 minut dusíme.

  3. Do hrnce dolijeme cca 8 dl-1 l vody (záleží, jak chcete polévku hustou, ale hustší je lepší).
    V jiné nádobě propláchneme čočku a přidáme ji do hrnce (červená čočka se předem nenamáčí). Přidáme 2 špetky pepře, nebo více, dle chuti (později lze přidat). Vše vaříme, dokud čočka nezměkne (cca 12 minut). Vše zatím bez soli.

  4. Až čočka změkne, prolisujeme do hrnce 3 stroužky česneku, přidáme cca 3 špetky soli (je lepší později ochutnat a raději přisolit). Opereme nať z petržele, listy bez stonků na jemno pokrájíme a přidáme do polévky. Vše promícháme, ochutnáme a dle potřeby a chuti dokořeníme.