
Suroviny
- 1 větší cibule
- 10 dkg anglické slaniny
- 2 mrkve
- 20 dkg červené čočky
- 3 stroužky česneku
- nať z petržele
- pepř
- sůl
- trocha oleje
- voda
Postup přípravy receptu
-
Najemno nakrájíme cibuli a anglickou slaninu.
Do hrnce, ve kterém budeme dělat polévku, dáme trochu oleje, přidáme cibuli a slaninu a smažíme, dokud cibule nezesklovatí. -
Mrkve očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle.
Až cibule zesklovatí, přidáme mrkev, dolijeme trochou vody (dle hrnce cca 3 dl) a vše 10 minut dusíme. -
Do hrnce dolijeme cca 8 dl-1 l vody (záleží, jak chcete polévku hustou, ale hustší je lepší).
V jiné nádobě propláchneme čočku a přidáme ji do hrnce (červená čočka se předem nenamáčí). Přidáme 2 špetky pepře, nebo více, dle chuti (později lze přidat). Vše vaříme, dokud čočka nezměkne (cca 12 minut). Vše zatím bez soli. -
Až čočka změkne, prolisujeme do hrnce 3 stroužky česneku, přidáme cca 3 špetky soli (je lepší později ochutnat a raději přisolit). Opereme nať z petržele, listy bez stonků na jemno pokrájíme a přidáme do polévky. Vše promícháme, ochutnáme a dle potřeby a chuti dokořeníme.









