
Suroviny
- 200 g propláchnuté čočky
- 2 l zeleninového vývaru
- 2 středně velké cibule
- 1 mrkev
- 1/2 petržele
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 PL másla
- 3 PL hladké mouky
- sůl
- pepř
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1,5 ČL sušené majoránky
- opečený toustový chléb na ozdobu
- kolečka jednoho opečeného debrecínského párku na ozdobu
- petrželka na ozdobení
Postup přípravy receptu
-
Propláchlou čočku na dvě hodiny namočíme.
-
Po této době ji zalijeme vývarem, přidáme jednu celou cibuli, sůl, bobkové listy a dvě kuličky nového koření.
-
Vše přivedeme k varu, pak stáhneme hořák na menší výkon a dál necháme vařit cca 30 – 40 minut. Cibuli, bobkový list a nové koření po této době vyjmeme.
-
Na másle osmahneme druhou pokrájenou cibuli pěkně dozlatova, zasypeme hladkou moukou a umícháme světlou jíšku.
-
Za stálého míchání ji zavaříme do polévky, vsypeme také kolečka omyté mrkve a petržele a pokrájené stonky řapíkatého celeru. Dalších 20 minut ještě povaříme.
-
Nakonec polévku dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a čerstvě mletým pepřem.
Podáváme ozdobené orestovanými kousky toustového chleba ( nebo rohlíků ) a orestovaných koleček debrecínského párku a petrželkou.