Čočková polévka – rychlá, vydatná s chlebem

58
- reklama -

Suroviny
3 porce

200 g čočky
1 středně velká cibule
sůl
majoránka
olej
hl.mouka
čerstvý chléb

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme a dáme vařit s vodou do středního hrnce.

  2. Mezi tím co nám čočka vařením změkne si nakrájíme na drobno cibuli.

  3. Tu dáme s dostatečným množstvím oleje na pánvičku.

  4. Až máme cibulku změklou, tak si z ní uděláme zásmažku (viz. můj recept na zásmažku).

  5. Takže přidáváme postupně po troškách hladkou mouku dokud nemá požadovanou hustotu.

  6. S hotovou zásmažkou by už měla být dostatečně změklá i čočka.

  7. Pár naběraček vyvařené vody z čočky přileji do zásmažky a rozmíchám.

  8. Pak to celé rozmíchám ve zbytku vyvařené vody s čočkou. Někdo může zásmažku dát rovnou do čočky, ale lepší je to podle mě takto, protože se tak vyvarujete hrudek v polévce.

  9. Jak máme zásmažku zamíchanou v čočce tak si polévku dochutíme solí a majoránkou.

  10. Necháme ještě 5 minut vařit.

  11. Na talíř si naložíme polévky kolik sníte a k tomu krajíc chleba.

Poznámka od kuchařky

Doba přípravy je jen orientační. Mě zhruba ta půlhodinka stačila. Pokud někdo chce může si nechat čočku před vařením změknout ve studené vodě, ale vyžaduje to více času. Pro tento recept jsem dělala více zásmažky, aby byla pořádně hustá, protože to byl celý náš oběd, který sem připravovala pro sebe a bráchu. S tím chlebíkem takováto hustá polévka ve vedrech jaké jsou teď bohatě stačí.