
Suroviny
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 g velkozrnné čočky
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého černého pepře
- 250 ml sladké smetany 31%
- 200 g pikantní maďarské klobásy
- vývar z uzeného masa
- sůl, cukr, ocet dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Čočku přeberte, zbavte nečistot a propláchněte ji vodou. V hrnci na sádle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek, krátce zarestujte, aby se rozvoněl, zasypte hladkou moukou, zamíchejte jíšku a vše zalijte vývarem z uzeného masa, přidejte čočku a koření. Sůl dejte podle potřeby a slanosti uzeného vývaru.
-
Polévku vařte do změknutí čočky, dle potřeby přilévejte vývar, popř. vodu. Před koncem vaření přidejte klobásu pokrájenou na kolečka a chvíli povařte. Kolečka klobásy můžete před přidáním do polévky opéct. Chcete-li mít polévku hustší, přidejte do ní na malé kousky pokrájené vařené uzené maso.
-
Na závěr přilijte do polévky smetanu. Dle potřeby dochuťte solí, cukrem a máte-li rádi kyselejší polévku, přidejte ocet.