
Suroviny
4 porce
- 100 g uzené slaniny
- 4 krajíce chleba
- 1,2 l masového vývaru
- 200 g masa z vývaru
- 2 hrsti čočky
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- drcený kmín
- mletý pepř
- sůl
- 2 vajíčka (lze vynechat)
- nať lahůdkové cibulky
Postup přípravy receptu
-
Slaninu a chleba nakrájíme na větší kostky. Slaninu vypečeme, přihodíme chléb, společně opečeme a vyjmeme z hrnce. V hrnci zpěníme drobně pokrájený česnek, zalijeme vývarem, přidáme čočku, kousky masa, pepř a kmín a vaříme do změknutí čočky.
-
Kdo má v polévce rád vajíčko, rozšlehá tam jedno nebo dvě vejce. Nakonec přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme podle potřeby pepřem a solí.
-
Polévku na talíři posypeme opečenými krutonky chleba, kostičkami slaniny a jemně pokrájenou zelenou natí cibulky. Polévku můžete podávat jako noční silvestrovskou svačinku nebo (u těch „nemocnějších“) jako posilvestrovský povzbuzující oběd.
-
Měla jsem silný hovězí vývar i s masem, ale neméně stejně dobrá by polévka byla z uzeného nebo drůbežího vývaru.
Kdo má rád výraznější chuť česneku, přidá si ještě do talíře menší nebo větší stroužek prolisovaného česneku (podle chuti).