Čočková česnečka (posilvestrovský „vyprošťovák“, dokonce prý přináší peníze)

79
- reklama -

Suroviny
4 porce

100 g uzené slaniny
4 krajíce chleba
1,2 l masového vývaru
200 g masa z vývaru
2 hrsti čočky
4 stroužky česneku
majoránka
drcený kmín
mletý pepř
sůl
2 vajíčka (lze vynechat)
nať lahůdkové cibulky

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu a chleba nakrájíme na větší kostky. Slaninu vypečeme, přihodíme chléb, společně opečeme a vyjmeme z hrnce. V hrnci zpěníme drobně pokrájený česnek, zalijeme vývarem, přidáme čočku, kousky masa, pepř a kmín a vaříme do změknutí čočky.


    Zobrazit celý recept

  2. Kdo má v polévce rád vajíčko, rozšlehá tam jedno nebo dvě vejce. Nakonec přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme podle potřeby pepřem a solí.

  3. Polévku na talíři posypeme opečenými krutonky chleba, kostičkami slaniny a jemně pokrájenou zelenou natí cibulky. Polévku můžete podávat jako noční silvestrovskou svačinku nebo (u těch „nemocnějších“) jako posilvestrovský povzbuzující oběd.

  4. Měla jsem silný hovězí vývar i s masem, ale neméně stejně dobrá by polévka byla z uzeného nebo drůbežího vývaru.
    Kdo má rád výraznější chuť česneku, přidá si ještě do talíře menší nebo větší stroužek prolisovaného česneku (podle chuti).