
Suroviny
- 300 g čočky
- 3 špekáčky(odpovídající množství choriza klobásy)
- hovězí vývar nebo slepičí vývar (klidně i z kostky nejsme v prostřenu 🙂
- 2 střední cibule (radši bílé)
- 4 středně velká zralá rajčata (na vaření já stejně radši z plechovky)
- 1 čerstvá paprika
- 1 polévková lžíce drceného česneku
- bobkový list
- čerstvý tymián
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Čočku uvařte do měkka ve vývaru s bobkovým listem a tymiánem. Dejte raději míň tekutiny, dolít se dá vždycky a u čočky to nevadí.
-
V kastrlu orestujte cibuli, česnek a papriky.
-
Přidejte uzeninu. Potom rajčata, jsou hotová rychle, rajčata z plechovky jen prohřejte.
-
Až je čočka měkká, smíchejte vše v jednom kastrólu, osolte a ooctujte dle chuti.
-
Nakonec přes cedníček zaprašte hladkou moukou pro zahuštění.
-
Nechte provařit a je to.
Poznámka od kuchařky
Na Novoroční čočku už je sice pozdě, ale my jíme čočku i během roku. Krom toho se recept vyvíjel než jsem dospěl k téhle verzi, prozatím poslední. Ale kdo ví?
Přemýšlel jsem jak to vlastně nazvat. Nabízel se název čočka po Italsku, kvůli rajčatům a paprice, ale co když čočka po Italsku existuje? A co když se dělá jinak? Tak čočka po Mexicku? Ta existuje ale dělá se jinak, je tam mrkev a celer. Tak to taky ne. Nakonec jsem se rozhod nazvat to prostě takhle, stejně si myslím, že jméno by mělo odpovídat tomu, co pak člověk dostane na talíř.