
Suroviny
- balíček čočky
- hovězí bujón
- mrkev
- velká brambora
- kousek celeru
- smetana na vaření
- kečup
- ocet
- olej
- cibule
- 2 šunkové klobásy
- nadrobno nasekané oregáno
Postup přípravy receptu
-
Potřebné množství čočky propláchneme na cedníku a necháme přes noc namočit.
-
Čočku i s vodou nalijeme do tlakového rnce, přidáme na plátky nakrájený bujón, na kostičky nakrájenou mrkev a celer a vaříme v tlakovém hrnci 15 minut. Vody nedávejte příliš, ať z toho nemáte polévku.
-
Cibuli si nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova. Na cibulce můžeme také osmahnout na kostičky nebo na půlkolečka nakrájenou šunkovou klobásku a přidáme k čočce.
-
Zahustíme smetanou a „prcneme“ od oka sladký kečup – dáváme podle chuti. Kečup dodá čočce šmak.
-
Podle chuti také ochutíme octem – já dávám necelou polévkovou lžíci a dosolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané oregáno.
Poznámka od kuchařky
Oregáno čočku krásně provoní, ale hlavně působí proti plynatosti.
Jako přílohu doporučuju čerstvý chléb s křupavou kůrkou.
Dobrou chuť!