Čočka s oregánem

78
- reklama -

Suroviny

balíček čočky
hovězí bujón
mrkev
velká brambora
kousek celeru
smetana na vaření
kečup
ocet
olej
cibule
2 šunkové klobásy
nadrobno nasekané oregáno

Postup přípravy receptu

  1. Potřebné množství čočky propláchneme na cedníku a necháme přes noc namočit.

  2. Čočku i s vodou nalijeme do tlakového rnce, přidáme na plátky nakrájený bujón, na kostičky nakrájenou mrkev a celer a vaříme v tlakovém hrnci 15 minut. Vody nedávejte příliš, ať z toho nemáte polévku.

  3. Cibuli si nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova. Na cibulce můžeme také osmahnout na kostičky nebo na půlkolečka nakrájenou šunkovou klobásku a přidáme k čočce.

  4. Zahustíme smetanou a „prcneme“ od oka sladký kečup – dáváme podle chuti. Kečup dodá čočce šmak.

  5. Podle chuti také ochutíme octem – já dávám necelou polévkovou lžíci a dosolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané oregáno.

Poznámka od kuchařky

Oregáno čočku krásně provoní, ale hlavně působí proti plynatosti.

Jako přílohu doporučuju čerstvý chléb s křupavou kůrkou.

Dobrou chuť!