Čočka na několikrát

35
- reklama -

Suroviny
8-10 porcí

čočka
olej
mouka
voda
sůl
ocet
bujón
Vegeta
polévkové koření
pražská uzená kýta
dušená mrkev

Postup přípravy receptu

  1. Čočku namočíme den předem do dostatečného množství studené vody.


    Zobrazit celý recept

  2. Druhý den vodu posolíme, přidáme jeden tekutý zeleninový bujón a čočku uvaříme do měkka. Lehce zahustíme hotovou instantní jíškou nebo jíškou naší výroby, kterou máme v zásobě v lednici nebo si trochu jíšky připravíme. Návod na její přípravu najdete v odkazu v poznámce.

  3. Dochutíme polévkovým kořením, vegetou a octem (já napřed dosáhnu potřebné slanosti a teprve potom to „zvednu“ octem). Máme hotovou polévku.

Poznámka od kuchařky

http://miric.unas.cz/2010/12/Jiska.html

Polévku pak různě vylepšujeme např uzenou kýtou nebo dušenou mrkví. Jakmile po několika dnech ubereme pár porcí jako polévku, tak čočka tak zhoustne, že ji dále dojíme jako čočku nahusto. K ní pak můžeme kombinovat různé přílohy podle naší chuti. Párkem, klobásou, uzeným masem, volským okem, ztraceným vejcem, restovanou cibulkou. A ve všech případech se na dosycení hodí nejlépe čerstvý kvasový středoevropský chléb.