
Suroviny
3 porce
- Na čočku:
- 350 g čočky
- cca 700 ml vývaru
- 1 větší stroužek česneku, nožem na plocho rozmáčknutého
- 60 g másla
- 1 lžíce hladké mouky (asi 25 gramů)
- sůl
- pepř
- ocet
- Dále dle chuti:
- vejce natvrdo nebo volské oko
- vařené uzené maso
- osmažená uzenina
- smažená cibulka
- kyselá okurka
- rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí a nejlépe z uzeného masa), rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka, cca 30 minut.
-
Míchat většinou není ani potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme.
-
Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti (cca 1-2 lžíce) a případně ještě dosolíme a opepříme. Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku povaříme při mírné teplotě, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit.
-
Jediné, na co si musíme dávat pozor při vaření čočky, je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandavání a posléze při nabírání příborem.
-
Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou.
-
Tip: kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu, libečku… Použít se dá na ochucené i nové koření s bobkovým listem.
Poznámka od kuchařky
Recepty na čočku na kyselo jsem zde stejnou nenašel, buď ji kuchařinky předem namáčí a konečná konzistence je tedy úplně jiná, nebo neuvádí množství surovin, což zaručí například u začátečníků vždy jiný výsledek, a to podstatné, vaří ji ve vodě, my ve vývaru, což je zcela odlišný level. Cibulku dáváme pouze na hotovou čočku, nikoli do čočky. Čočku předem nenamáčím, jelikož nemá tak tuhou a hůře stravitelnou slupku jako například fazole. Po uvaření tak zůstane i hezčí na oko.