
Suroviny
4 velké
- 2 hrnky červené čočky(můžeme použít i obyčejnou)
- 4 hrnky vody
- 1 velký bobkový list
- snítku libečku(můžeme vynechat)
- 3 větší sladkokyselé okurky
- 2 prolisované stroužky česneku(kdo má rád může přidat)
- sůl
- mletý pepř
- tenký plátek másla
- podle zvyklostí cukr
- ocet na dochucení
- 1 velká cibule osmažená dozlatova
- 2 lžících oleje
- —————————————————-
- 1 hrnek=200 ml
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme, důkladně propláchneme a dáme do hlubšího hrnce. Zlehka osolíme, přidáme bobkový list, případně stonek libečku a zalijeme vodou. Slabým varem a z části přikryté pokličkou vaříme 15 minut(obyčejnou čočku vaříme 35 minut).
-
Cedník položíme na jiný hrnec, měkkou čočku scedíme a bobkový list s libečkem vyhodíme. Do zachycené vody dáme menší polovinu čočky a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši.
-
Poté vmícháme zbytek čočky, přidáme plátek másla, prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhané okurky. Podle svých zvyklostí dochutíme pepřem, solí, cukrem a octem a ještě 2 minuty provaříme. Na talíři posypeme osmaženou cibulí a podáváme s volským okem, nebo s uzeninou.
Poznámka od kuchařky
Obyčejnou čočku před vařením necháme namočenou ve vodě alespoň 1 hodinu a poté vaříme 30-35 minut. Červená čočka se nemusíme namáčet a je brzy uvařená.
Rozmixovaná čočka slouží jako zahušťovadlo místo zásmažky(jíšky).









