Čočka bez zasmažení

62
- reklama -

Suroviny
4 velké

2 hrnky červené čočky(můžeme použít i obyčejnou)
4 hrnky vody
1 velký bobkový list
snítku libečku(můžeme vynechat)
3 větší sladkokyselé okurky
2 prolisované stroužky česneku(kdo má rád může přidat)
sůl
mletý pepř
tenký plátek másla
podle zvyklostí cukr
ocet na dochucení
1 velká cibule osmažená dozlatova
2 lžících oleje
—————————————————-
1 hrnek=200 ml

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme, důkladně propláchneme a dáme do hlubšího hrnce. Zlehka osolíme, přidáme bobkový list, případně stonek libečku a zalijeme vodou. Slabým varem a z části přikryté pokličkou vaříme 15 minut(obyčejnou čočku vaříme 35 minut).

  2. Cedník položíme na jiný hrnec, měkkou čočku scedíme a bobkový list s libečkem vyhodíme. Do zachycené vody dáme menší polovinu čočky a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši.

  3. Poté vmícháme zbytek čočky, přidáme plátek másla, prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhané okurky. Podle svých zvyklostí dochutíme pepřem, solí, cukrem a octem a ještě 2 minuty provaříme. Na talíři posypeme osmaženou cibulí a podáváme s volským okem, nebo s uzeninou.

Poznámka od kuchařky

Obyčejnou čočku před vařením necháme namočenou ve vodě alespoň 1 hodinu a poté vaříme 30-35 minut. Červená čočka se nemusíme namáčet a je brzy uvařená.

Rozmixovaná čočka slouží jako zahušťovadlo místo zásmažky(jíšky).