
Suroviny
2-4 porce
- 400 g fazole v tomatové omáčce
- 400 g fazole ve slaném nálevu
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 10 dkg slaniny (hrstka škvarků)
- 10 dkg pečeného bůčku
- 2-3 rajčata -podle velikosti
- 1/2 lusku červené kapie
- nastrouhaný sýr na posypání
- 1 lžíce sádla
- špetka pepře
- špetka pálivé papriky
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Nejprve pokud nemáte rádi v jídle slupky z rajčat je ostrým nožem do kříže na spodní straně nařízněte (jen slupku) a v kastrolku, kde se Vám mezitím vaří voda je napíchnuté na vidličku celé ponořte do vařící vody (stačí dvě minuty) potom zchladíte pod studenou vodou a jdou krásně oloupat.
-
Cibuli nakrájejte na drobno. V hluboké pánvi (nejlépe s pokličkou) rozehřejte trochu sádla, dejte osmahnout cibulku a když zesklovatí, přidejte postupně na kostky nakrájenou slaninu nebo jako já škvarky, nakrájený bůček a když se trochu osmahnou česnek nakrájený na plátky – krátce orestovat.
-
Pokračujeme nasekanými rajčaty, paprikou a kořením (koření použijte dle chuti a fantazie – můžete přidat i chilli papričku máte-li raději ostřejší chuť). Opět chvíli (5 min) restujeme a poté zalijeme fazolemi i s nálevem.
-
V případě, že je to příliš husté, doředíme vodou nebo vývarem. Necháme za občasného promíchání 30-35 minut dusit pod pokličkou na mírném plameni.
-
Krásně to zhoustne, ale v případě, že se Vám to zdá málo, můžete zahustit, třeba přidáním 150 g taveného sýra a nechat ho v pokrmu rozpustit (míchat jinak se připálí). Solit až nakonec podle chuti. Podáváme s tmavým chlebem nebo pečivem.
Poznámka od kuchařky
Nejprve proč co dům dal. Přicházím později z práce a tak není čas ani nálada na delší vaření. Posbíral jsem, co se kde dalo a tak jsem objevil kromě dvou plechovek fazolí kousek pečeného bůčku, hrstku škvarků, papriku, rajčata a dva plátky uzeného Eidamu a tak jsem začal improvizovat.
No a na konec proč dělostřelecký guláš? Znáte lepší kombinaci než fazole a čerstvý chleba?









