Co dům dal aneb dělostřelecký (fazolový) guláš

66
- reklama -

Suroviny
2-4 porce

400 g fazole v tomatové omáčce
400 g fazole ve slaném nálevu
1 velká cibule
2 stroužky česneku
10 dkg slaniny (hrstka škvarků)
10 dkg pečeného bůčku
2-3 rajčata -podle velikosti
1/2 lusku červené kapie
nastrouhaný sýr na posypání
1 lžíce sádla
špetka pepře
špetka pálivé papriky
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve pokud nemáte rádi v jídle slupky z rajčat je ostrým nožem do kříže na spodní straně nařízněte (jen slupku) a v kastrolku, kde se Vám mezitím vaří voda je napíchnuté na vidličku celé ponořte do vařící vody (stačí dvě minuty) potom zchladíte pod studenou vodou a jdou krásně oloupat.

  2. Cibuli nakrájejte na drobno. V hluboké pánvi (nejlépe s pokličkou) rozehřejte trochu sádla, dejte osmahnout cibulku a když zesklovatí, přidejte postupně na kostky nakrájenou slaninu nebo jako já škvarky, nakrájený bůček a když se trochu osmahnou česnek nakrájený na plátky – krátce orestovat.

  3. Pokračujeme nasekanými rajčaty, paprikou a kořením (koření použijte dle chuti a fantazie – můžete přidat i chilli papričku máte-li raději ostřejší chuť). Opět chvíli (5 min) restujeme a poté zalijeme fazolemi i s nálevem.

  4. V případě, že je to příliš husté, doředíme vodou nebo vývarem. Necháme za občasného promíchání 30-35 minut dusit pod pokličkou na mírném plameni.

  5. Krásně to zhoustne, ale v případě, že se Vám to zdá málo, můžete zahustit, třeba přidáním 150 g taveného sýra a nechat ho v pokrmu rozpustit (míchat jinak se připálí). Solit až nakonec podle chuti. Podáváme s tmavým chlebem nebo pečivem.

Poznámka od kuchařky

Nejprve proč co dům dal. Přicházím později z práce a tak není čas ani nálada na delší vaření. Posbíral jsem, co se kde dalo a tak jsem objevil kromě dvou plechovek fazolí kousek pečeného bůčku, hrstku škvarků, papriku, rajčata a dva plátky uzeného Eidamu a tak jsem začal improvizovat.

No a na konec proč dělostřelecký guláš? Znáte lepší kombinaci než fazole a čerstvý chleba?