
Suroviny
- 200 g cizrnové mouky
- 2 litry vody
- 1 polévková lžíce oleje
- 1,5 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kurkumy (nemusí být)
- 1 čajová lžička sušeného česneku (nemusí být)
- 1 lžíce práškové želatiny nebo agaru
Postup přípravy receptu
-
Ve velkém hrnci smíchejte cizrnovou mouku s vodou a nechte stát 12 hodin, hrncem nehýbejte aby se mouka mohla v klidu usadit. Nejlépe tuto fází začít večer.
-
Ráno s hrncem nehýbejte a opatrně naběračkou odeberte asi 900 ml vody, tak, abyste moc nerozvířili hladinu. Tuto vodu vylijte.
-
V druhém hrnci zahřejte na mírném ohni olej. Opatrně do něj sběračkou odeberte vodu, která zbyla v hrnci s cizrnovou moukou. Snažte se tam vylít co nejméně mouky a nerozvířit dno. Na dně původního hrnce by vám mělo zbýt takové cizrnové bahno.
-
Do vody s olejem přidejte kurkumu a sůl, zamíchejte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 20-30 minut, dokud směs nezačne houstnout.
-
Pak přidejte cizrnové bahýnko. Směs začne rychle houstnout, aby se vám nepřipálila, stále míchejte a vařte na mírném ohni dalších 10 minut.
-
Do pekáčku nebo misky (cca 15 x 20) dejte čistou starou utěrku (u které vám nevadí zabarvení od kurkumy). Látka vsákne přebytečnou tekutinu.
-
Hustou cizrnovou směs vylijte do této utěrkou vyložené formy, opatrně rozprostřete a vršek uhlaďte. Pak utěrkou zakryjte i vršek tofu a nechte při pokojové teplotě do večera odpočívat.
-
Tofu vyklopte na prkýnko, odstraňte utěrku a nakrájejte na požadované kusy.
-
V lednici by mělo vydržet min. pět dnů.
Poznámka od kuchařky
Údajně se jedná o tradiční pokrm z Burmy a často se s ním setkáte jako s Burmským tofu nebo Shan tofu. Je to celkem levná alternativa tofu, bez obsahu sóji a potřebujete jen pár základních surovin.
Některé recepty uvádějí postup, kdy se svaří 2 šálky cizrnové mouky s 6 šálky ochucené vody podobně jako puding, já zvolila postup podle Veg-ethique.
Lžíci želatiny jsem přidala „pro sichr“ v návaznosti na komentáře k receptům.
Je to něco mezi tofu a polentou.